دانشمندان معمای تغییر رنگ پوسته قویترین مخلوق جهان را حل می کنند.
به گزارش خبرگزاری مهر، سوسک هرکولس (Hercules Beetle) از توانایی عجیبی در تغییر رنگ برخوردار است و از این رو دانشمندان مدتهاست که به دنبال حل این معما بوده اند.
اکنون دانشمندان با مطالعه ساختار پوسته حفاظتی عجیب این حشره در عین حال که به حل این معما امیدوار شده اند در نظر دارند تا از نتایج آن برای طراحی و ساخت مواد هوشمند نیز استفاده کنند.
سوسک هرکولس از جهات گوناگون به عنوان موجودی فوق العاده شناخته شده است. این سوسک می تواند تا باری در حدود 850 برابر وزن خود را حمل کند.
همچنین پوسته ویژه محافظتی این حشره از قابلیت عجیبی همچون تغییر رنگ از سبز به سیاه برخوردار است. این تغییر رنگ زمانی صورت می گیرد که محیط اطراف وی مملو از رطوبت شود.
محققان دانشگاه "نامور" در بلژیک با استفاده از جدیدترین تکنیکهای تصویربرداری به مطالعه پوسته این سوسک پرداختند.
این تکنیک تصویربرداری در حقیقت استفاده از میکروسکوپ الکترونیکی تصویربرداری است که با استفاده از آن می تواند ساختار مسئول تغییر رنگ پوسته این سوسک را شناسایی کرد.
بر اساس گزارش ساینس دیلی، محققان این دانشگاه همچنین با استفاده از یک طیف نورسنج به تجزیه و تحلیل دقیق چگونگی تاثیرگذاری نور بر این ساختار می پردازند.
لینک مطلب: http://www.mehrnews.com/fa/newsdetail.aspx?NewsID=653175
بررسی چگونگی ارتباط شیمیایی بین گیاهان و بندپایان از طریق زبان گیاهی
تشخیص محیط اطراف توسط گیاهان
جام جم آنلاین: پیدایش نخستین گیاه به سالها پیش از آغاز حیات انسان برمیگردد. اما ما انسانها هرگز آن طور که باید گیاهان را نشناختهایم؛ چرا که آنقدر غرق در دنیای خودمان شدهایم که به تمام موجودات دیگر به چشم پدیدههای بیجان مینگریم و شاید اگر شاهد حرکت جانوران نبودیم، این موجودات را نیز به عنوان پدیدهای ساکن در نظر میگرفتیم.
اما آیا گیاهان موجودات ساکن و بیحرکتی هستند یا میتوانند با محیط اطرافشان در ارتباط باشند؟ آیا آنها میتوانند با محیط اطراف خود صحبت کنند؟ اگر این توانایی را دارند، این کار را چگونه انجام میدهند؟
در این طرح تحقیقاتی که در بخش دانشجویی نهمین جشنواره جوان خوارزمی توانست رتبه سوم پژوهشهای بنیادی را کسب کند، تلاش شده است با درک بهتر از روابط موجود بین دنیای گیاهی و جانوری و بررسی ماهیت و چگونگی ارتباطات شیمیایی بین بندپایان و گیاهان گامی به منظور تولید علم و در نتیجه بهبود کارآیی عوامل مفید برای کنترل آفات برداشته شود.
جانوران در بستری از انواع روابط پیچیده با افراد همگونه خود و افرادی از دیگر گونهها و همچنین محیط فیزیکی خود قرار دارند. از سوی دیگر، بقای هر گونه در محیط به توانایی افراد آن گونه در کسب غذا، سرپناه، جفتیابی، تولید مثل و دفاع در برابر شکارگران، انگلها و عوامل محیطی بستگی دارد. در این خصوص رفتارهای سازگار به طرق گوناگون سبب تضمین بقای گونه و در نهایت دستیابی به موفقیت تکاملی میشوند. از مطالعه بر روی جانوران، اطلاعات ارزشمندی درباره روابط میان موجودات زنده و محیط غیرزنده، فرایندهای فیزیولوژیک تعیینکننده رفتارها و برخی از علل فراوانی و پراکندگی جانوران به دست آمده است.
بیشتر رفتارشناسان به ارائه اصول کلی قابل تعمیم به کلیه گروههای جانوری تمایل دارند. برخی محققان نیز رفتارهای جانوران را به منظور حفظ و حمایت از گونههای در حال انقراض مطالعه میکنند. دیگر رفتارشناسان تنها به عملکرد جانوران آفت، شکارگر و انگل که دارای اهمیت اقتصادی هستند، توجه میکنند. عده معدودی نیز رفتارهای جانوران اهلی را تنها با هدف بهبود شرایط زندگی انسانها و یا افزایش دانش اطلاعات بشری بررسی میکنند.
رفتارشناسی موجودات زنده به مطالعه و بررسی رابطه رفتار یک گونه جانوری با رفتار جانوری دیگر از همان گونه محدود نمیشود، بلکه کنشها و واکنشهای مختلفی که میان گونههای مختلف جانوری و حتی کنشهایی که بین گونههای جانوری یا گونههای گیاهی صورت میگیرد را نیز شناسایی میکند. این واکنشها میتوانند در نتیجه اطلاعاتی که ناشی از حواس بینایی، شنوایی، بویایی و لامسه هستند ایجاد شوند. این حواس از مهمترین عواملی هستند که بر همکنش میان موجودات زنده را تحت تاثیر قرار میدهند. اطلاعات مورد استفاده از سوی مهرهداران در این برهم کنشها معمولا از نوع دیداری یا شنیداری است. در حالی که بیشتر بندپایان از حس بویایی و علایم شیمیایی برای پیدا کردن جنس مخالف، غذا و اجتناب از رقبا و دشمنان طبیعی خود استفاده میکنند. از مهمترین ویژگیهای علایم شیمیایی میتوان به برد زیاد، قدرت عبور از مانع و تخصصی بودن آنها اشاره کرد که به بندپایان این امکان را میدهد تا در فواصل زیاد بتوانند علایم مرتبط با هدف را از علایم غیرمرتبط تفکیک کنند.
فریاد برای کمک گیاه
به گفته دکتر حمیدرضا صراف معیری، عضو هیات علمی دانشگاه زنجان و مجری این طرح تحقیقاتی امروزه روانشناسی جانوری ترکیبی از زیرشاخههای قدیمی و جدید است. مطالعه یادگیری مقایسهای و تئوری یادگیری نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است و در تحقیقات رفتارشناسان جانوری همچون پیترسن و رویت بلات کاملا مشهود است پیشرفت مهم رفتارشناسی مدیون بررسیهای محققان دیگری مانند اپن هایم و همکارانش در زمینه سیستم عصبی، بوگارت و همکارانش در زمینه رفتار تغذیه در خزندگانی مانند مار بندجورابی و هالو و همکارانش در زمینه رفتارهای ابتدایی است. براساس تحقیقات انجام شده در این طرح، وقتی گیاهان مورد حمله آفات قرار میگیرند، رایحه یا سیگنالهای شیمیایی یا علایم بویایی از خود متصاعد میکنند که سبب جلب دشمنان طبیعی آفت به این رایحهها میشود. به این ترکیبات اصطلاحا رایحههای القایی گیاه یا فریاد برای کمک گیاه (S.O.S) گفته میشود که از آن به عنوان زبان شیمیایی گیاه نام برده میشود.
در این پژوهش، رفتار بیش از 2400 فرد در آفات و حشرات مفید به روش بویاییسنجی (OLFACTOMETERY) مورد مطالعه قرار گرفته و عکسالعمل هر فرد در مقابل رایحههای گیاه و جانور بررسی شد. برای درک بهتر از علت بروز رفتار متفاوت در افراد مورد آزمایش، استفاده از روشهای مدرن ملکولی گاز کروماتوگرافی و اسپکترومتری جرمی، ترکیبات شیمیایی موثر در تعامل بین جانوران و گیاهان میزبان ردیابی، استخراج و شناسایی شد.
در یک برهم کنش سهسطحی میان گیاه، گیاهخوار و دشمن طبیعی، بندپایان شکارگر میتوانند از علایم ناشی از خود شکار یا مواد فرار گیاه بهرهبرداری کنند. اگرچه ترکیبات فرار خود شکار بسیار تخصصی بوده و برای دشمنان طبیعی قابل اطمینان نیست؛ اما به دلیل این که به مقدار کم متصاعد میشود، از قابلیت تشخیص کمتری برخوردار است. برخلاف مواد فرار ناشی از طعمه، گیاه در مقادیربیشتری مواد فرار از خود متصاعد میکند که بندپایان میتوانند براحتی آن را دریافت کنند. اما به نسبت از درجه تخصصی کمتری برخوردار است.
با توجه به این که گیاه همواره و حتی بدون حضور گیاهخوار این ترکیبات فرار را تولید میکند، به نظر میرسد که در سیر تکامل، گیاهان در پاسخ به فشار ناشی از گیاهخواری با تغییر در ترکیبات تشکیلدهنده رایحه خود این علایم را به اطلاعات قابل اطمینانی برای دشمنان طبیعی تبدیل کردهاند. این علایم شیمیایی که به عنوان رایحههای القایی گیاه شناخته شده است، گیاه را در یک تعامل مثبت با دشمنان طبیعی قرار میدهد که هر دو از این رابطه سود میبرند.
به گفته صراف، یکی از مهمترین دستاوردهای این طرح چاپ 8 مقاله علمی است که 4 مقاله از بین آنها با نمایه بینالمللی علمی I.S.I در مجلات معتبر و بینالمللی به چاپ رسیده است.
همچنین براساس این تحقیقات 2 مقاله علمی - پژوهشی در داخل و خارج کشور ارائه شده است. در این طرح، مطالعاتی برای شناسایی ترکیبات شیمیایی که گیاهان در فراخوانی حشرات مفید برای مقابله با آنان از خود متصاعد میکنند، انجام شده که نتایج آن ارائه شده است، همچنین ابعاد و زمینههای مختلف با فرضیههای مختلف مورد بررسی قرار گرفته و قدرت تشخیص گیاه و رفتار و واکنش گیاه در برابر تغذیه دوست و دشمن مطالعه شده که نتایج آن در سایتهای معتبر علمی ارائه شده است.
گسترش مرزهای دانش
به گفته دکتر احمد عاشوری، عضو هیات علمی دانشگاه تهران و استاد راهنمای این طرح پژوهشی، گیاه با جلب شکارگران و پارازیتوئیدها فشار ناشی از گیاهخواری را کاهش میدهد و دشمنان طبیعی نیز با استفاده از علائم شیمیایی گیاه، شکار مناسب را پیدا میکنند.
این فرآیند در حقیقت سازوکاری از جانب گیاه برای افزایش شایستگی خود است که به عنوان دفاع غیرمستقیم گیاه علیه گیاهخوار تلقی میشود. اگرچه به نظر میرسید که ترکیبات القایی برای بهرهبرداری شکارگران به وسیله گیاه تولید میشود، اما این علایم اطلاعاتی را نیز برای گیاهخواران به همراه خواهد داشت. گیاهخواران از رایحه القایی گیاهان برای اطلاع از حضور رقبای همگونه و غیر همگونه، فعال شدن مکانیسم دفاع گیاه در نتیجه گیاهخواری و همچنین برای ارزیابی از حضور احتمالی دشمنان طبیعی استفاده میکنند. در این طرح، تلاش بر این بود تا بتوان مرزهای دانش را گسترش داد و پی برد که چگونه گیاهان با یکدیگر و حتی موجودات دیگر ارتباط برقرار میکنند و این ارتباط با دشمنان یعنی آفات و دشمنان دشمنان یعنی حشرات که به عنوان عوامل بیولوژیک در نظر گرفته میشوند، چگونه خواهد بود؛ بنابراین باید دنیای موجودات زنده را که شامل همه گیاهان و جانوران ساکن کره زمین است، مورد بررسی قرار داد. نتایج تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که موجودات زنده از طریق ارسال محرک یا علائم مشخصی با هم ارتباط برقرار میکنند. معمولا محرکهای شناخته شده از جنس صوت و نور هستند. صوت در شنوایی و لامسه و نور در بینایی موثر است و علایم شیمیایی نیز نوعی محرک بویایی هستند.
بیشتر محرکهای شیمیایی به عنوان 2 عامل یا 2 حس بویایی و چشایی قابل فهم هستند و میتوان بر این اساس به ماهیت و اطلاعات نهفته در آنها دست یافت. همیشه این پرسش مطرح بوده است که گیاهان چگونه با هم ارتباط برقرار میکنند. بیش از 10 سال است که دنیای علم و جامعه تخصصی در این زمینه به تحقیق پرداخته و نشان دادهاند که گیاهان با ارسال محرکهای شیمیایی که بر دیگر موجودات نیز تاثیرگذار است، با هم ارتباط برقرار میکنند. پرسش مهمی که مطرح میشود این است که آیا وقتی گیاه مورد حمله یا تغذیه 2 موجود که یکی از آنها دشمن یا آفت و دیگری از حشرات مفید یا دشمنان طبیعی آفت یا عوامل کنترل بیولوژیک است، قرار میگیرد چه پاسخی میدهد؟ آیا گیاه میتواند دوست و دشمن را از یکدیگر تشخیص دهد؟
از آنجا که این طرح یک طرح بنیادی است، در حال حاضر کاربردی ندارد و هدف اصلی این بوده است که بتوان به پاسخی بنیادی دست یافت؛ اما مانند دیگر دستاوردهای علمی بنیادی که پس از چند سال کاربردی میشود، در آیندهای نه چندان دور انسان میتواند از نتایج به دست آمده به نفع خود بهرهبرداری کند و از یک محرک مصنوعی برای کنترل آفات در مزارع و گلخانهها بهره ببرد.
رشد بیرویه جمعیت انسانها از یکسو و افزایش تقاضا و بالا رفتن سطح توقعات انسانها در زندگی از سوی دیگر سبب افزایش نیاز آنها به مواد غذایی گیاهی شده است. با افزایش سطح زیرکشت و افزایش عملکرد محصولات در واحد سطح میتوان به این نیاز پاسخ داد. اصلاح بذر و نهال و استفاده از مواد شیمیایی به صورت کود یا سموم کشاورزی از مهمترین راهکارهایی است که میتواند عملکرد محصولات کشاورزی را افزایش دهد. این در حالی است که استفاده از مواد شیمیایی میتواند خطرات جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد. دانشمندان نیز به دنبال روشهای جایگزین هستند که یکی از این روشها استفاده از عوامل کنترل بیولوژیک است که در طبیعت وجود داشته و انسان نیز به دانش فنی استفاده از آن دست یافته است. در راستای سند چشمانداز توسعه کشاورزی پایدار که مبتنی بر استفاده از روشهای بیخطر برای محیط زیست است، کنترل بیولوژیک به عنوان یکی از بهترین روشهای جایگزین سموم شیمیایی توصیه شده است.
در این طرح سعی شده است با درک بهتر از روابط موجود بین دنیای گیاهی و جانوری و بررسی ماهیت و چگونگی این ارتباطها گامی در جهت بهبود کارآیی عوامل مفید برای کنترل آفات برداشته شود.
کنترل بیولوژیک
متخصصان گیاهشناسی مجموعه عملکرد گیاهان را که به منظور دفع آفات و دشمنان آنها انجام میشود، فریاد برای کمک به گیاهان یا زبان شیمیایی گیاهان نامیدهاند. این متخصصان برای شناسایی و تشخیص اطلاعات صادر شده از سوی گیاهان از روشهای جدید مولکولی استفاده میکنند تا بتوانند ترکیبات شیمیایی موثر در تعامل بین جانوران و گیاهان میزبان را شناسایی کنند.بررسی رفتار گیاهان یا مطالعه علائم ارتباطی آنها با دیگر جانداران یکی از روشهای کنترل بیولوژیک محصولات کشاورزی است. کنترل بیولوژیک به عنوان یکی از بهترین روشهای جایگزین سموم شیمیایی توصیه شده است که براساس آن روابط موجود بین دنیای گیاهی و دنیای جانوری بهتر شناخته خواهد شد.
فرانک فراهانیجم
لینک مطلب: روزنامه جام جم
درباره جعفری
جعفری گیاهی مملو ار ویتامینC، پیش ماده ویتامین A، آهن ، کلسیم، پتاسیم، فسفر، منیزیم، سولفور،مس،و سیلیس.
ترکیبات روغنی موجود در جعفری خواص ضد باکتری دارند که می توانند با تب و برخی از عفونت ها مبارزه کند.
جعفری که احتمالا میزان مصرف آن در سطح جهان گسترده تر از سایر سبزیجات است از زمان روم و یونان باستان از اعتبار ویژه ای برخوردار بوده است و در اساطیر یونان دسته هایی از جعفری را بر روی سنگ قبر مردگان می گذاشتند و آن را به ملکه عالم ارواح تقدیم می کردند تا برای شخص تازه در گذشته در جهان دیگر شانس بیاورد. رومیان باستان برگ های جعفری را در داخل ردای خود قرار می دادند و گلادیاتور ها برای افزودن بر قدرتشان جعفری می خوردند. در طب سنتی اروپا نیز برای درمان یرقان ، مالاریا ، و استسقا از ریشه جعفری استفاده می کردند.
جعفری خام برای فقر آهن و درمان کم خونی بسیار مفید است زیرا ویتامین C موجود در آن جذب آهن را افزایش می دهد. جعفری با افزایش فعالیت معده و ترشح آنزیم های گوارشی اشتها را تحریک می کند و عمل هضم و جذب را بهبود می بخشد از این رو برای بیمارانی که دوران نقاهت را پشت سر می گذارند ماده ای بسیار مفید است. این سبزی همچنین اثری آرام بخش بر روی دستگاه گوارش دارد و موجب از بین رفتن گاز معده ،کولیت و سو هاضمه می شود.
جعفری ماده ای مدر است و دفع سموم از بدن را افزایش می دهد به همین سبب برای بیماری هایی مانند آرتروز و نقرس بسیار مفید است و روغن دانه جعفری انقباض عضلات را رفع می کند و سر درد ، میگرن ، آسم ، التهاب مثانه و سو هاضمه را بهبود می بخشد. گردش خون را تحریک میکند و برای دستگاه عصبی مفید بوده ، خواب آلودگی و اظطراب را از میان می برد. اگرچه خوردن جعفری پس از زایمان و در دوران شیردهی فواید زیادی دارد که از آن جمله می توان به جمع شدن سریع تر عضلات رحم و ازدیاد شیر مادر اشاره کرد اما مصرف آن در دوران بارداری به مقدار زیاد توصیه نمی شود زیرا ممکن است با تحریک انقباضات رحمی موجب بروز مشکل در بارداری شود.
برگ جعفری تازه کوبیده در تسکین بخشیدن جای نیش حشرات موثر است. جویدن برگ جعفری تازه بوی بد ناشی از خوردن پیاز و سیر را از دهان می زداید. آب جعفری تازه که با یک قطعه کوچک پنبه بر روی دندان دردناک قرار داده شود می تواند درد دندان را تسکین دهد. همچنین شستن موها با آب جعفری موجب درخشان شدن مو می شود.
در طباخی ایرانی از جعفری چه به صورت خام و چه پخته استفاده های فراوانی می شود. از جعفری در طبخ اغلب آش ها و بسیاری از سوپ ها استفاده می کنیم. افزودن یک یا دو قاشق جعفری تازه خرد شده به انواع سالاد طعم دلپذیری به آن ها می بخشد. در تهیه ساندویچ ها نیز جعفری خرد شده همراه با پیاز یا سایر سبزیجات به کار برده می شود ضمن آن که از جعفری به دلیل فرم خاص برگ هایش که به شکل چند پر است در تزیین بسیاری از غذا ها سود می بریم.
نویسنده :سپیده سلیمی
کانگورو جزه چرندگان حسوب می شود
کانگو رو های ماده گونه های بیابانی گاه مجبور هستند که کیلو متر ها مسافت را برای بدست آوردن اب و غذا طی کنند که البته در این بین نوزادان درون کیسه با خیال راحت زندگی می کنند .
در خشکسالی ها و سالهای قحطی کانگورو ها یا اصلا تولید مثل نمیکنند و یا آن را به حد اقل می رسانند و در برخی گونه ها کانگو روی ماده قادر است فرایند تکوین تخم و تبدیل ان به جنین را به تاخیر بیندازد تا زمانیکه بچه کانگو روی درون کیسه ( joey ) بمیرد یا از درون کیسه خارج شود .
یکی از نکات جالب و باور نکردنی در رابطه با کانگو رو ها اینست که کانگو روی ماده می تواند در تعیین جنسیت فر زندان خود نقش داشته باشد ٬ بدین صورت که او در جوانی ( سال های اول تولید مثلی ) بیشتر دختر می زاید و تولید فرزندان نر را به سنین بالاتر موکول می کند هر چند که مکانیسم این عمل هنوز شناخته نشده است . "نرها به مدت دو سال با مادر می مانند در حالیکه ماده ها زمان بیشتری با مادر می مانند . "
یک کانگوروی ماده تقریبا همیشه بار دار است ( از زمان بلوغ تا زمان مرگ ). او بندرت بدون سه بچه است : یکی به صورت جنین در درون رحم ٬ یک joey درون کیسه ٬ یک بچه خارج از کیسه که تا هشت ماهگی از مادر شیر میخورد و به او وابسته است .
35 تا 38 روز بعد از حاملگی joey که اندازه ان در بزرگترین گونه ها به اندازه ناخن انگشت شصت شماست (حدود۵/۲ سانتیمتر)و در کوچکترین گونه ها به اندازه یک دانه برنج است ٬ به دنیا می اید .
Joey ها کور و گنگ و لخت ( بی مو ) از طریق یک کانال ویژه خود را از درون رحم به درون کیسه رسانده و دهان خود را به نوک پستان مادر می چسبانند . زمان لازم برای این انتقال از رحم به کیسه حدود ده دقیقه است و اگر joey نتواند در این زمان خود را به نوک پستان مادر برساند مرگش حتمی است . joey چنان محکم به پستان مادر می چسبد که جدا کردن او از پستان مادر بدون زخم کردن پستان امکان پذیر نیست .
یک حلقه عضلانی محکم مشابه لب های انسان دهانه کیسه را بسته نگاه داشته و مانع از بیرون افتادن joey به خارج از کیسه میشود . این کیسه خاصیت ضد اب دارد و کانگورو میتواند در حالیکه نوزادی درون کیسه دارد به شنا کردن بپردازد .
بعد از سه ماه که joey به اندازه کافی رشد کرد قادر است که از کیسه خارج شود و در محیط اطراف و بیشتر نزدیک به مادر گردش کند و دو باره به کیسه برگشته و از شیر مادر تغذیه کند . وابستگی joey به مادر ( دوره شیر خوارگی ) حدود هشت ماه می باشد و بعد از هشت ماه کانگو روی جوان قادر به زندگی مستقل می باشد .
نکات جالبی از زندگی کانگو روها
1- شهرت کانگو رو ها بخاطر داشتن کیسه ایست که فرزندان خود را در آن پرورش می دهند .
2- کانگو روها زندگی اجتماعی دارند و در قالب دستجات یا گله هایی به نام mob زندگی می کنند. هر mob از یک نر و چند ماده و فرزندان انها تشکیل شده است . گاهی از اجتماع چند mob دسته های بزگتری تشکیل می شود .
3- کانگو رو ها جزء چرندگان محسوب می شوند و غذای انها را علف و سایر سبزیجات تشکیل می دهد .
4- کانگو روی خاکستری در هر پرش یا جهش قادر است حدود 5/13 متر جهش داشته باشد . آنها می توانند مسافت زیادی را با سرعت حدود 20 کیلومتر بر ساعت بپیمایند و در صورت نیاز می توانند سرعت خود را به حدود 70 کیلو متر برساعت هم برسانند .
5- سن بلوغ کانگو روها دو سالگی است و طول عمر انها حدود 20 سال می باشد .
منبع : http://www.wellingtonzoo.com/animals/animals/mammals/Kangaroo.html
http://www.christiananswers.net/q-aig/aig-kangaroos.html
چرا در پایان روز خواب آلود می شویم؟
ساعت درونی حساس و منظم بدن شما ، بدن و اعمال ان را طبق برنامه اداره می کند و به شما اطلاع می دهد که وقت خواب است.
چرا وقتی خسته ایم پلک هایمان سنکین می شود؟
هنگام خستگی ، پلک ها واقعا وزن بیش تری پیدا نمی کنند ، بلکه این شما هستید که کنترل آنها را از دست می دهید. در زمان استراحت ، عضلات بدن کم کم شل می شوند. در این حالت ، ماهیچه ها به جای اماده بودن برای فعالیت ، شل و لخت می شوند و ان چه را از ان ها می خواهیم ، انجام نمیدهند . در نتیجه وقتی می گویید« ان قدر خسته ام که نمی توانم چشم هایم را باز نگه دارم »، مسلما صحیح گفته اید . ایا دقت کرده اید که به محض روی هم افتادن پلک ها ، دست ها و پاهایتان نیز چگونه بسیار سنگین می شوند، سرتان به جلو خم می شدو و تا به خود بیایید... خر و پف!
وقتی به خواب می رویم در بدنمان چه اتفاقی می افتد؟
خواب مانند تعطیلاتی کوتاه برای بدن و نیز برای مغز است : در خواب ، همه اعضای بدن ارام می شوند و به علت این که ماهیچه های شل و آرام شده اکسیژن کمتری نیاز دارند، تنفس و نیز ضربان قلب آرم تر می شود. با وقوع این حالت ، تعریق شروع می شود و دمای بدن کمی کاهش می یابد . بعد از حدود یک ساعت از زمان به خواب رفتن ، کره ی چشم ها زیر پلک ها به سرعت شروع به حرکت می کند و شما خواب می بینید. در تمام طول شب، این حرکت ورود به رویا و خروج از آن ادامه می یابد. تا زمانی که ساعت زنگ دار به بدن شما بگوید ، تعطیلات تمام شده است!
در طول شب چند بار خواب می بینم؟
هر فرد چهار یا پنج بار در شب، خواب می بیند و هر رویا از رویای قبلی طولانی تر است. اغلب ما تا حدود دو ساعت در شب خواب می بینمیم. برای تشخیص زمان خواب دیدن ، شخص مورد نظرتان را در حال خواب تحت نظر قرار دهید. چنانچه بسیار بی حرکت باشد و کره ی چشم هایش زیر پلک ها به سرعت حرکت کنند ، او در حال رویا دیدن است. آیا او واقعا با چشم هایش هر آنچه را که در رویایش اتفاق می افتد ، مشاهده می کند؟ هیچ کس نمی داند.
هنگام خواب دیدن برای بدن ما چه اتفاقی می افتد؟
مفز با الکتریسیته کار می کند . اگر این الکتریسته قابل مشاهده بود ، زمان بیداری مغز درخشان و روشن تر به نظر می رسید . مغز در حال خواب ، به استثنای زمان خواب دیدن ، دارای جرقه های گاه به گاه است. بنابر این در حالت خواب دبدن ، مغز مثل زمان بیداری می درخشد.
در تمام طول شب ، شما از این دنده به آن دنده غلت می زنید ، ولی در زمان خواب دیدن ، بدن هیچ حرکتی ندارد. علت بی حرکت بودن بدن در زمان رویا ، شل و لخت شدن ماهیچه هاست. شاید برای پیشگیری از وارد آوردن صدمه به شخص ، مغز از حرکت ماهیچه ها پیشگیری می کند.
دانشمندان چگونه در باره ی خواب دیدن کشف می کنند؟
باور کردنش سخت است ، اما باور کنید محل هایی به نام آزمایشگاه خواب وجود دارند و عده ای شب ها در آن جا به سر می برند. در ضمن خواب این افراد، دانشمندان توسط دستگاه هایی الکتریسیته ی مغز آنان را ثبت می کنند. از طریق فعالیت الکتریکی مغز ، شروع و پایان یک رویا را می توان دریافت، اما موضوع رویا قابل کشف و درک نیست.
حیوانات چه خواب هایی می بینند؟
خزندگان و دوزیستان اصلا خواب نمی بینند ،اما به نظر می رسد، اغلب جانوران خونگرم خواب می بینند؛ تمام آن ها به استثنای مورچه خوار خار دار.
دانشمندان دریافتته اند که این پستاندار هرگز خواب نمیبیند، اما دلیل آن را نمیدانند. آن ها به منظور تجربه ، روی تعدادی گربه نوعی عمل جراحی انجام داده اند ، به گونه ای که ماهیچه ها ی آنان در ضمن خواب شل و لخت نشود، این گربه ها در ضمن خواب به اطراف می دوند و حتی گاهی به موش های خیالی حمله می کنند.
آیا نوزادان خواب می بینند؟
نوزادان تازه متولد شده خیلی خواب می بینند، آنان حدود نیمی از زمان خواب خود را به رویا دیدن می گذرانند. نوزادان حتی قبل از تولد نیز خواب می بینند.
****
بدن شما واقعا به خواب نیاز دارد و بعد از خواب احساس واقعا خوبی خواهید داشت. خواب دیدن در شب ، بالاترین خدمتی است که می توانید به بدن خود بکنید. هفت ساعت خواب شب اهمیت زیادی برای مغز و قلب دارد و می تواند بدن را تا حدود سه سال جوان تر از سن واقعی فرد نگه دارد. کمبود خواب موجب کاهش هشیاری ، افزایش خستگی ، افزایش اشتها و نیز قرار گرفتن در معرض انواع حوادث می شود.
رعایت نکات زیر به خواب بهتر کمک می کند:
1- برنامه ریزی کنید : ساعت درونی بدن شما ، در بهترین حالت شبیه به دوران نوزادی تان کار می کند. یعنی هر روز در ساعت معینی بیدار می شوید؛ چه یک روز کار فشرده و سخت داشته باشید و چه روز را تماما به تماشای کارتون گذرانده باشید.
در تعطیلات آخر هفته سعی کنید ، یک ساعت بیشتر بخوابید.
2- دمای بدن خود را تغییر دهید. محل ایده ال برای خواب ، اتاقی تاریک و خنک است. اگر برای به خواب رفتن مشکل دارید، لباس های خود را (مثلا اگر جوراب به پا دارید) از تن بیرون آورید، یا محیط را به نحوی خنک کنید.
3- قبل از خواب، معده ی خود را از غذا انباشته نکنید. غذاهایی مصرف کنید که حاوی ملاتونین باشد؛ ماده ای که به تنظیم ساعت درونی بدن کمک می کند. یعنی مصرف موادی مانند نان جو، ذرت شیرین و برنج و یا ترکیب کربو هیدرات دارای سروتونین ، مانند سبزیجات یا ماکارونی و آرد گندم کامل. شیر کم چرب نیر معجونی قدیمی و شناخته شده در این زمینه است. البته می دانید ، از مصرف مواد محرک مانند قهوه یا چای ، و نیز انجام ورزش و فعالیت قبل از خواب باید پرهیز کرد
4- از اتاق یا محل خواب،تنها برای خوابیدن استفاده کنید . وسایل کار مانند رایانه و یا وسایل مخمل خواب مانند تلویزیون را بهتر است از محل خواب خارج کرد.
ترجمه زهرا جعفری
شیراز، خبرگزاری جمهوری اسلامی
برخی صاحبنظران بهداشتی و تغذیهای معتقدند که رعایت رژیم غذایی مناسب، روزه داران را دچار ضعف، ناتوانی و مشکلات گوارشی نمیکند.
همچنین این گروه معتقدند:روزه دارای برای پیشگیری ازبسیاری ازبیماریها، رشد نوجوانان، تعادل روحی روانی و توازن جسمی افراد موثر است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت:اگرافراد روزه دار در رژیم غذایی ماه رمضان در مصرف گونههای مختلف مواد غذایی تعادل را رعایت کنند دچار مشکل نخواهند شد.
دکتر محمد حسین فلاح زاده افزود:استفاده از مواد پروتئینی، استفادهنکردن از غذاهای چرب در هنگام سحراز سردرد و ضعف درطول روزهداری جلوگیری میکند.
وی افزود:روزهدارانی کهدرطول روزدچار ضعف و سرگیجه میشوند باید در وعده سحری بیشتر گوشت استفاده کنند، زیرا با افزایش مصرف پروتئین، قند خون بدن تامین میشود و از بروز ضعف، سردرد و سرگیجه جلوگیری میشود.
وی ادامه داد: نوجوانان باید حتما در وعده غذایی افطار یا سحر یک لیوان شیر و لبنیات مصرف کنند و در هنگام افطار از غذاهای گوشتی و حبوبات و تخم مرغ استفاده کنند.
وی اضافه کرد:روزه دارانی که درطول روز دچار تشنگی میشوند، باید در سحر از میوه، سبزی و مایعات بیشتری استفاده کنند اما در هنگام افطار باید از مصرف زیادآب پرهیزشود زیراباعث رقیق شدن شیره گوارشی و دشواری هضم میشود.
وی افزود: برای پیشگیری از کمآبی بدن،نوشیدن آب ازیک ساعت بعداز افطار تا نیم ساعت قبل از سحر توصیه میشود و مصرف سبزی ضد عفونی شده به هنگام افطار و مصرف میوه به هنگام سحر بسیار مفید است و باید از مصرف تنقلات به مقدار فراوان جدا پرهیز شود.
فلاح زاده بیان کرد: در هنگام افطار باید روزه را با غذایی مناسب مانند شیر، خرما، فرنی و چای کم رنگ آغازو از آشامیدن آب جوش یاآب سرد پرهیزکرد و در هنگام سحر از مصرف غذاهای پرچرب و دیرهضم خودداری شود.
وی اظهار داشت: برای پیشگیری از بروز یبوست، مصرف سبزی به صورت پخته و خام و استفاده ازغذاهای ملین و آشامیدن مقدار کافی آب بسیار سودمند است.
قائم مقام بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت:توجه به بهداشت مواد غذایی در طول دوره روزه داری بسیار ضروری است، افراد از مصرف مواد غذایی صنعتی و غذاهایی که به طورکامل طبخ نشده، باید جدا خودداری کنند.
گوزنها حیواناتی بسیار زیبا هستند که فراوانی و انواع آنها در ایران، تنها به سه گونه گوزن مارال، گوزن زرد ایرانی و شوکا(کوچکترین گوزن ایران) تقسیم میشود.گوزن مارال که بیشتر در مازندران دیده شده، به بزرگی گاو است و بیش از صد کیلوگرم وزن دارد. گوزن زرد نیز از مارال کوچکتر است اما جثه گوزن شوکا، تقریبا به اندازه یک ببر نابالغ بوده و حدود 15کیلوگرم وزن دارد.شوکا که در عمق جنگلهای بلوط ناحیه بوزین مرخیل در منتهی الیه شمال استان کرمانشاه زندگی میکند، جانوری مرموز و شبگرد است و ویژگیهای خاص او از جمله جثه کوچک، جمعیت کم و شب فعالی، آن را در میان سایر گونه های گوزن، منحصربه فرد کرده است.شوکا که به نام گوزن «مینیاتوری» نیز خوانده میشود، از نظر فراوانی- در مقایسه با سایر گونه های گوزن- در تعداد کمتری در ایران دیده شده است.شوکا بسیار زیباست. رنگ آن قهوهای روشن و در ناحیه زیر شکم، روشنتر از قسمتهای دیگر است. ماده های این گونه شاخ ندارند و نرها، شاخهای کوچک منشعب دارند.این گوزن زیبا در هر سال یک نوزاد به دنیا میآورد اما در شرایط آب وهوایی مساعد، امکان دوقلوزایی آن نیز وجود دارد.دوره وضع حمل شوکا 5 تا 6ماه است و بچه هایش در هنگام تولد، روی بدن خود خالهایی دارند که با رسیدن به بزرگسالی از بین میرود و جای آن را رنگ قهوهای یکدست میگیرد.شوکا حیوانی علفخوار و نشخوارکننده است و مهمترین دشمنان او پس از انسان، حیوانات گوشتخوار هستند.به علت حلال بودن گوشت این گوزن کوچک، شکار غیرمجاز، بزرگترین خطر برای ادمه حیات شوکا محسوب میشود.شوکا در عین آسیبپذیری، نسبت به اطراف و محیط خود، بسیار هوشیار است و به سرعت متوجه هرگونه خطری میشود، به طوری که یک جفت شوکا، هنگام خواب به گونهای قرار میگیرند که پشتشان به هم و رویشان به محیط اطراف باشد.این حیوان، هنگام خطر صدای خاصی از خود بروز میدهد که میتواند هم جنسانش را از وجود خطر آگاه کند.برآورد دقیقی از تعداد شوکاها در جنگلهای کرمانشاه - که زیستگاه اصلی این جانور است - وجود ندارد اما بنا بر آخرین مشاهدات، جمعیت آن از 60 مورد در جنگلهای بلوط بوزین مرخیل، تجاوز نمیکند.نمونههایی از شوکا در تعداد بسیار کم در شمال غربی ایران نیز دیده شده است. گوزنهای کوچک ایرانی (شوکا) با نمونه های دیده شده آن در اروپا متفاوت هستند.نسل شوکاهای زیبا در جهان در حال انقراض است و به دلیل آسیبپذیری بسیار، برای حفظ نسل آنها تنها به حفاظتهای ویژه نیاز است.کنترل محیط، جلوگیری از شکار بیرویه، دراختیارقراردادن آب شرب و نظارت ویژه بر نحوه زیست این گوزن کوچک، عوامل موثر در حفظ و بقای این گونه کمیاب جانوری است
از حفاریهای باستانشناسی معلوم شده است که تمشک از گذشتهی بسیار دور و دوران ماقبل تاریخ چیده و خورده میشده است. نخستین درختهای تمشک برای استفاده از میوهی تمشک در طول سالهای قرون وسطی کاشته شده است. همهی انواع تمشک به عمل آمده، از گونههای وحشی این گیاه که در جنگلها و نقاط کوهستانی خودرو میرویند، گرفته شدهاند. تمشک یکی از میوههای دوست داشتنی و نشاطبخش تابستانی است. از آن به طور سنتی مربا، ژله و سرکه تهیه میکنند. سرکهی خانگی تمشک دو خاصیت دارد؛ هم به کاهش تب و تخفیف سوزش گلو کمک میکند و هم به عنوان یک شربت و همچنین چاشنی غذا استفاده میشود. تمشک سرشار از آهن و ویتامین «سی» است. برگ درخت تمشک از لحاظ پزشکی دارای ارزش خاصی است و استفاده از آن برای آماده سازی مادرانی که منتظر تولد فرزند هستند، تاریخ طولانی دارد. زنان باردار در طول سه ماه آخر بارداری چای تهیه شده با برگ درخت تمشک را مینوشند تا ماهیچههای رحم و سطح لگن تقویت شوند و دردهای ناشی از انقباضات زمان وضع حمل، کاهش یابند .
چای برگ تمشک همچنین برای جلوگیری از سقط جنین نیز نوشیده میشود و کمک میکند تا در حین تولد بچه، زائو خونریزی کمتری داشته باشد. برگهای تمشک به علت خاصیت قابضی ملایمی که دارند، برای رفع اسهال کودکان مفید هستند. علاوه بر این از دم کرده برگهای تمشک برای جلوگیری از خونریزی لثه استفاده میشود و دهان با آن شستشو میشود. نوع وحشی تمشک که به رنگ قرمز در آمریکای شمالی میروید، هم خانواده تمشک اروپایی است و معمولا در بوتهزارها و خارزارها در سرتاسر آمریکای شمالی میروید. برگهای این نوع تمشک مثل انواع اروپایی در دوران حاملگی مورد استفاده قرار میگیرد. چای تهیه شده از برگ این گیاه حالت تهوع و استفراغ را هم مرتفع میکند .
زیستگاه طبیعی :
گیاه بومی اروپا و آسیا است. کشت آن در جاهای دیگر نیز متداول شده است. تمشک طبیعی در جنگلها، کنارهی جنگلها و نیز در بوتهزارها و خارزارها میروید. تمشک وحشی خاک مرطوب و حاصلخیز را ترجیح میدهد و سرزمینهای مرتفع تا ارتفاع دو هزار متری هم دیده شده است. انواع باغی تمشک از گونههای وحشی گیاه گرفته شدهاند .
مشخصات ظاهری :
تمشک گیاهی بوتهای با ریشهی دایمی و شاخههای چوبی دو ساله است. طول ساقهها که معمولا تیغ دار هستند و گاهی هم ممکن است همه آنها را از دست بدهند، تا یک و نیم متر میرسد. برگهای آن تخممرغی و دارای لبههایی هستند که به شکل خاصی کنگره کنگره شدهاند. این برگها در گروههای سه تایی یا هفت تایی از شاخهها بیرون میآیند. زیر برگها نرم و کرکی میباشد. از بهار تا تابستان دومین سال، خوشههایی از گلهای سفید در محور بالایی برگها ظاهر میشوند. این گلها سپس به میوههای آبدار و خوشمزه مخروطی شکل و قرمز رنگ آشنای همه که شبیه توت جنگلی اما نرمتر هستند تبدیل میشوند.