عناوین

بسم الله الرحمن الرحیم

به وبلاگ گروه زیست شناسی تنکابن خوش آمدید.

نویسنده: سرگروه واحد زیست شناسی تنکابن آقای اسماعیل خسروی

 

عناوین

 

چگونگي استفاده از تعدادي از گياهان داروئي

بادام

نام علمی : Amygdolus
روغن بادام : براي بدست آوردن روغن بادام ، مغز بادام را پس از تميز كردن و خشك كردن خرد مي كنند و بصورت خمير در مي آورند و سپس آنرا تحت فشار قرار داده  و روغن آن را استخراج مي كنند . اين روغن را فشار اول مي نامند .تفاله بادام را كه از فشار اول باقيمانده تحت اثر حرارت و مواد شيميايي قرار داده و روفن فشار دوم را بدست مي آورند . بدليل اينكه روغن بادام گران است معمولا تقلب كرده و آنرا با روغن هاي ديگر مانند روغن مغز هسته زردآلو و هلو مخلوط كرده و بام روغن بادام مي فروشند .همانطور كه گفته د اگر روغن بادام تلخ يا مغز زردآلو و يا هلو تحت اثر آّب قرارگيرند اسيد سيانيدريك و آلدئيد بنزوئيك توليد مي شود كه سمي است بنابراين براي گرفتن روغن از اين هسته ها نبايد از آب استفاده كرد اسانس بادام تلخ : اين اسانس مايعي زلال و بيرنگ است كه در اثر كهنه شدن برنگ زرد كمرنگ در مي آيد . بوي آن قوي ، طعمش سوزاننده و تلخ و بسيار سمي است . اسانس بادام تلخ بسهولت با اكسيژن هوا تركيب و اكسيد مي شود . بنابراين بايد هميشه محتوي آن كاملا پر و در بسته بوده و در جاي تاريك و سرد نگاهدري شود .شكوفه و گل بادام : گل و شكوفه درخت بادام داراي بوي مطبوعي و طعم تلخ مي باشد
پوست ميوه بادام : بصورت جوشانده مصرف مي شود . طرز تهيه آن به اين صورت است كه 50 گرم پوست بادام شيرين را در يك ليتر آب ريخته و مدت چند دقيقه آنرا مي جوشانند سپس آنرا صاف كرده و مصرف مي كنند .برگ درخت بادام: براي تهيه جوشانده برگ درخت بادام 50 گرم برگ درخت را در يك ليتر آب مي جوشانند و سپس صاف مي كنند .مغز بادام : معمولا بصورت خشك شده و خام و يا بوداده مصرف مي شود
.شير بادام : شير بادام را از مغز بادام بو نداده و خام تهيه مي كنند . براي تهيه آن 50 گرم مغز بادام را كاملا آسياب كرده كه بصورت پودر در آيد . سپس مقدر 50 گرم شكر يا قند به آن اضافه كرده و با يك ليتر آب مخلوط مي كنند مايعي مانند شي بدست مي آيد .نوع ديگر شير بادام براي كودكان شير خوار و اطفال بسيار مفيد است و مي تواند جانشين شير مدر و يا مكمل آن باشد بدين ترتيب بدست مي آيد كه مقدر 50 گرم بادام را بمدت چند دقيقه در آب گرم قرار مي دهند تا پوست آن كنده شود سپس آنرا آسياب كرده و بصورت پودر در مي آيند و مقدر كمي آب را بان اضافه مي كنند و بهم مي زنند تا بشكل خمير در آيد سپس خمير حاصل را با يك ليتر آب مخلوط و بهم مي زنند و سپس مقدر 50 گرم عسل بآن اضافه مي كنند تا كاملا حل شود . اين مايع را از پارچه ململ مي گذرانند تا مايعي مانند شير از آن باقي بماند.البته اگر اشخاص بالغ بخواهند از شير بادام استفاده كنند احتياجي به صاف كردن آن نخواهد بود .طريقه ديگري كه آسان تر است بدين صورت مي باشد كه مقدر 50 گرم بادام پوست كنده يك ليتر آب و 50 گرم عسل يا شكر را در داخل مخلوط كن برقي بريزيد و تا مايعي مانند شير بدست آيد .

ريحان : Basil
نام علمی : Ocimum basilicum
اسانس ريحان را مي توانيد از فروشگاههاي گياهان دارويي و يا Helath Food خريدري كنيد اين اسانس بنام Essential Oil Basil معروف است لطفا دقت كنيد كه اين اسانس بسيار قوي است و نبايد بيش از 2 تا 3 قطره آنرا مصرف كنيد و هميشه هم بايد آنرا با آب رقيق كنيد .

آووکادو : Avocado
نام علمی : Persea Americana
روغن آووکادو درای ویتامین های مختلف مانند P ، C، K ، H ، E، D ، B، A می باشد . بنابراین ارزش غذایی زیادی درد .
1- روغن آووکادو  ضد رماتیسم است و اگر مفاصل شما درد می کند آنرا با روغن آووکادو ماساژ دهید .
2- برای جلوگیری از ریزش مو ، هرشب مقدری از روغن آووکادو را به سر بمالید و صبح بشوئید .
3- شوره سر را از بین می برد . 4-برای براق شده موها ، بعد از شستشوی سر چند قطره آووکادو را به موها بمالید .
5-روغن آووکادو بهترین کرم برای پوست است زیرا به آسانی در  پوست نفوذ یم کند و به پوست شادابی می دهد .
و بالاخره آووکادو بهترین ماسک برای برطف كرده چین و چروک های صورت و جلوگیری از پیدایش آن است . برای این منظور آووکادو را پوست کنده و له کنید و بصورت ماسک بر روی صورت و گردن بگذارید و بعد از نیم ساعت بشوئید .

هل : Cardamom
نام علمی : Elettaria cardamomum
دم كرده : مقدر 30 گرم هل كوبيده را در يك ليتر آب جوش ريخته و بگذاريد بمدت 10 دقيقه دم بكشد سپس صاف كرده و بنوشيد . هل را همچنين مي توان به چايي يا ديگر مشروبات الكلي اضافه كرد .
نخود : Chickpea  
نام علمی : Cicer arietinum
طرز تهيه هموس بقرار زير است حدود 300گرم نخود را كاملا بپزيد كه نرم شود و تقريبا آب آن تمام شود . آب دو ليمو ترش را بگيريد و با نخود پخته داخل مخلوط كن برقي بريزد كه كاملا له شود . سپس مقدر 100 گرم كره كنجد و يك چهارم سير له شده و جعفري و نمك و مقدري هم روغن زيتون بآن اضافه كرده و همه را بهم بزيند تا كاملامخلوط شود .هموس را مي توانيد بصورت سرد براي ساندويج استفاده كنيد . هموس حتي چاشت خوبي براي بچه هاست كه به مدرسه مي روند

بابا آدم : Burdock
نام علمی : Arctium lappa
دم كرده ريشه بابا آدم : مقدر 50 گرم ريشه بابا آدم را در يك ليتر آب جوش ريخته و بمدت 20 دقيقه دم كنيد .
جوشانده ريشه بابا آدم : مقدر 80 گرم ريشه بابا آدم را در يك ليتر آب جوش ريخته و بگذاريد بمدت 10 دقيقه بآرامي بجوشد .
تنطور بابا آدم : اين تنطور را مي توان از فروشگاههاي گياهان دارويي و يا برخي از داروخانه ها Store خريدري كنيد .
دم كرده ريشه بابا آدم و شيرين بيان : 30 گرم ريشه باباآدم را با مقدر مساوي آن شيرين بيان در يك ليتر آب جوش ريخته و بمدت نيم ساعت دم كنيد . اين دم كرده تصفيه كننده خون است . براي اين منظور از اين دم كرده بمقدر سه فنجان در روز بنوشيد .

آقطی سیاه ( انگو کولی ) : Elderberry
نام علمی : Sambucus nigra
1) جوشانده  : مقدر 60 گرم پوست ساقه ، برگ و یا میوه این درختچه را در یک لیتر آب ریخته و بگذارید آهسته بجوشد تا حجم آن به نصف برسد . سپس آنرا صاف کنید
2) شراب آقطی سیاه : 150 گرم پوست ساقه یا ریشه این گیاه را در یک لیتر آب شراب سفید ریخته وبگذارید بمدت 15 روز بماند البته هر روز آنرا هم بزنید . پس از اینمدت آنرا صاف كرده و در شیشه دربست نگهدری کنید . مقدر مصرف این شراب یک قاشق سوپخوری و سه بار در روز است .
3) سرکه آقطی سیاه : 10-20 گرم برگهای خشک شده این درختچه را در یک لیتر سرکه ریخته و بگذارید تا مدت دو هفته بماند و هر روز آنرا بهم بزنید  . پس از این مدت آنرا صاف كرده و در شیشه دبست نگهدری کنید . مقدر مصرف این شراب سوپخوری و سه بار در روز است .
4) دم كرده آقطی سیاه : مقدر 100 گرم گل خشک شده این درختچه را در یک لیتر آبجوش ریخته و بمدت 10 دقیقه دم کنید . از این دم كرده یم توانید برای شستشوی زخم ها استفاده کنید .
5) شیره یا آب میوه : میوه های رسیده آقطی سیاه را فشار داده تا شیره آن خارج شود . مقدر مصرف این شیره یک قاشق چایخوری مخلوط در یک لیوان آب می باشد .
6) شراب آقطی سیاه : آب میوه را رگفته و با هم وزن آن قند مخلوط کنید . سپس این مخلوط را بجوشانید ا شربت غلیظی بدست آید .
مقدر مصرف این شربت یک قاشق غذا خوری قبل از هر غذا است

علف هفت بند : Knotgrass   
نام علمی : Polygonum aviculare
جوشانده : مقدر 30 گرم گياه خشك را در يك ليتر آب جوش ريخته و بمدت 10 دقيقه بگذاريد بجوشد سپس آنرا صاف كرده باشكر و يا عسل مخلوط كنيد . مقدر مصرف اين جوشانده يك فنجان سه بار در روز است .
شراب : مقدر 40 گرم گياه خشك را در يك ليتر شراب ريخته و بگذاريد بآرامي بجوشد و سپس آنرا صاف كنيد . مقدر مصرف آن نصف فنجان سه بار در روز است .

ميخك : Clove
نام علمی : caryophillium  aromaticus
براي تههي چايي يا دم كرده ميخك مقدر 10 گرم ميخك را با يك ليتر آب جوش مخلوط كرده  و بمدت 5 دققيه دم كنيد

مارچوبه : Asparagus
نام علمی : Asparagus officinalis
دم كرده مارچوبه را به اين صورت تهيه كنيد :
چند شاخه مارچوبه را در داخل يك ليتر آبجوش بريزيد و مقدري هم رازيانه و جعفري به آن اضافه كنيد و بگذاريد مدت پنج دقيقه دم بكشد . از اين دم كرده بمقدر دو تا سه فنجان در روز براي تسكين و آرامش قلب استفاده كنيد . مضرات :
مارچوبه را نبايد آنهايي كه مبتلا به ورم مجاري ادرار هستند و يا اشخاص عصبي مصرف كنند . مارچوبه همچنين براي مبتلايان به رماتيسم و سنگ كليه خوب نيست

لوبياي سويا : Soy bean
نام علمی : Soja hispida Moench 
فرآورده هاي سويا زياد است و بسته به نوع سليقه مي توانيد از آنها استفاده كنيد مانند شيز سويا ، شير بريده سويا ، در سويا ،‌بلغور سويا ، سوياي بو داده ،‌پروتيئن سويا ، سوس سويا ، سوياي تخمير شده ،‌جوانه سويا و غيره

لوبيا: Kidney bean
نام علمی : Phasaeolous vulgaris
جوشانده :  مقدر 30 گرم لوبياي خشك را در يك ليتر آب جوش ريخته و بگذاريد ده دقيقه بجوشد سپس آنرا صاف كرده و يك فنجان قبل از هر غذا بنوشيد
لوبياي پخته : لوبيا را در آب ريخته و بجوشانيد تا كاملا  پخته و نرم شود و بمقدر يك فنجان در روز بخوريد براي جلوگيري از نفخ معده مي توان لوبيا را با خردل ، زيتون و آبليمو مصرف كرد .
سوپ لوبيا : از نظر داشتن مواد پروتئيني و الياف بسيار مفيد است . سوپ لوبيا را با جعفري و گشنيز و هويج بپزيد .

گشنيز : Coriander
نام علمی : Coriangrum sativum
فرمول برطرف كردن بواسير
حدود 10 گرم تخم گشنيز را در ماهي تابه ريخته و بو بدهيد تا رنگ آن قهو ه اي شود سپس آنرا پودر كنيد و با سركه و يا شراب مخلو ط  كرده و چند روز آنراب نوشيد تا بواسير از بين برود
براي برطرف كردن دندان درد
حدود 10 گرم تخم شگنيز را در چهار ليتر آب ريخته و بگذاريدبجوشد تا حجم آن به يك ليتر برسد آنرا كمي سرد كنيد و در دهان مضمضه كنيد تا درد دندان برطرف شود
براي شستن دهان و دندان
يك قاشق چايخوري پودر تخم گشنيز را در يك ليوان آّ ب جوش ريخته و بمدت 5 دقيقه دم كنيد سپس آنرا براي شستن دهان ،‌دندان و گلو غرغره كنيد

تخم كتان : Flax seed
نام علمی : Linum usitatissimum
روغن تخم كتان بنام Flax Seed Oil ناميده مي شود و مي توان آن را از فروشگاههاي گياهان دارويي و يا برخي از داروخانه ها خريدري كرد كه البته در يخچال نگهدري شود و بايد دقت كرد كه تاريخ مصرف آن نگذشته باشد .

قاصدك : Dandelion
نام علمی : Taraxacum officinale
براي تهيه اين دم كرده بايد 50 گرم گياه خشك شده را در يك ليتر آّبجوش ريخته و به مدت 5 دقيقه بگذاريد بماند و سپس آنرا صاف كرده و استفاده كنيد .

صبرزرد : Aloe
نام علمی : Aloe vera
بهترين نوع ژل Aloe شكلي است كه تازه از گياه گرفته شده باشد. بسياري از افراد اين گياه را براي درمان سوختگيها و بريدگيهاي جزئي در آشپزخانه خود نگه مي دارند. اين گياه براي درمان كهير و پيچك سمي نيز مي تواند مؤثر واقع شود.
به منظور استفاده از ژل Aloe، برگ آنرا به صورت طولي برش دهيد و ژل داخل آنرا خارج سازيد. سپس آنرا به صورت آزاد روي قسمت آسيب ديده بماليد.
شيره Aloe از قديم به عنوان مسهل مورد استفاده بوده است، اما در ايالات متحده مصرف چنداني ندارد. چون اين ماده سبب بروز گرفتگيهاي دردناك عضلات مي گردد، لذا ابتدا مصرف ساير مسهل هاي گياهي نظير "كاسكارا و فلوس" توصيه ميشود.براي درمان سنگهاي كليه و به عنوان مسهل شيرة Aloe خشك را كه در اندازه هاي 0/05 تا 0/2 گرم قابل دسترسي است، مصرف كنيد. براي درمان HIV، روزانه به ميزان 800 الي 1600 ميلي گرم مانوز استيله مصرف كنيد. اين ميزان از مادة مزبور، برابر با نيم تا يك ليتر آب Aloe است، هر چند ميزان مانوز استيله مي تواند در فرآورده هاي مختلف متفاوت باشد.

نكات احتياطي
ژل Aloe براي استعمال خارجي مادة بي خطري است، اما در موارد نادري سبب واكنش آلرژيك ميشود. اگر پوست شما تحريك مي شود مصرف آنرا ادامه ندهيد.
ژل Aloe براي درمان زخمهاي عميق مؤثر نيست. شيرة آن مي تواند سبب گرفتگي يا اسهال روده اي شديد گردد، زنان باردار يا شيرده نبايد اين ماده را مصرف كنند زيرا ممكن است سبب انقباضهاي رحمي گرديده و سقط جنين را تحريك كند. مصرف مسهل Aloe براي درمان بيماريهاي معده اي- روده اي، انسداد روده اي، آپانديسيت يا درد معده مبهم تجويز ميشود. اين ماده ممكن است سبب تشديد اولسرها، بواسير، ديورتيكولوز، التهاب ديورتيكول، كوليت يا سندرم روده تحريك پذير (IBS) گردد.
مصرف طولاني مدت اين ماده سبب وابستگي به آن ميشود يا تعادل الكتروليتي را مختل مي سازد. اين ماده ممكن است سبب تغيير رنگ ادرار به رنگ قرمز بي ضرر گردد. كودكان زير 12 سال نبايد گياه Aloe مصرف كنند.

تداخل هاي احتمالي
مصرف طولاني و مزمن شيرة Aloe مي تواند و مزمن شيرة Aloe مي تواند سبب كمبود پتاسيم گردد كه مي تواند با پاره اي معالجات قلبي تداخل كند. احتمال كمبود پتاسيم در بدن در صورتي كه شيرة Aloe را با ادرار آورهاي (مدرهاي) تيازيد، شيرين بيان يا كورتيكو استروئيد مصرف كنيد، بيشتر است.
نسخه هاي مركب
دارو جهت رفع کرمک
صبر زرد              0/5 تا 1 گرم
زرده تخم مرغ            1 عدد
آب نيم گرم           50 تا 100 گرم
طرز تهيه و مقدار مصرف :
داروهاي فوق مخلوط و تنقيه شود .
نسخه شماره 2  دارو : شیرابه خشک شده برگهای صبر زرد (چداروا) ( Aleo species )
مقدر مصرف : 60  تا 200 میلی گرم بعنوان مسهل ملایم ، 300 تا 1000 میلی گرم بعنوان مسهل .
طرز تهیه : با کمی شربت قند میل کنید .
توجه : این دارو در دوران حاملگی ، زمان قاعدگی و در هنگام وجود ناراحتی گوارشی مصرف نگردد

شب رنگی افشان
(والرين)
وقتي گياه شب رنگي افشان مي خريد، درصدد يافتن آن نوع داروي گياهي افشان باشيد كه به صورت استاندارد حاوي 0/8 درصد اسيد والرين باشد. استاندارد كردن تنها راه تضمين هر ميزاني از كنترل كيفي فرآورده گياه دارويي است.
براي كاهش ميزان عصبيت، نگراني يا سردرد يا درد دوره قاعدگي مي توانيد يكي از حالات زير را مد نظر قرار دهيد. دوز مصرفي سه بار در روز سبب خواهد شد تا بهتر بخوابيد.
2 تا 3 گرم ريشه خشك در چاي، روزانه چندين بار.
1/4 تا 1/2 قاشق غذاخوري (1 تا 3 ميلي ليتر) تنتور اين گياه روزانه چندين بار.
1/4 قاشق غذاخوري (1 تا 2 ميلي ليتر) عصاره مايع (1:1)
150 تا 300 ميلي گرم عصاره والرين خشك يا مايع كه به طور استاندارد حاوي 0/8 درصد اسيد والرين و 1 تا 1/5 درصد والتريت باشد.
به منظور تسريع در خوابيدن، يكي از دوزهاي مصرفي را حداقل 30 تا 45 دقيقه قبل از وقت خواب دنبال كنيد. اگر بيخوابي شما طولاني بوده است، ممكن است احساس هر نوع نتيجه مثبت مستلزم دو هفته زمان باشد. وقتي شاهد هر نوع تغييري شديد، مصرف اين گياه را به مدت دو تا چهار هفته بيشتر ادامه دهيد. مجموعاً چهار تا شش هفته مدت زمان معمول لازم توصيه شده از سوي كارشناسان گياه درماني براي معالجه با استفاده از فرآورده هاي شب رنگي افشان است.
پس از شش هفته، يك وقفه دو هفته اي اعمال كنيد تا ببينيد چگونه بدون مصرف آن به خواب مي رويد. اگر باز هم همچنان با اختلال در خواب مواجه هستيد، يك دوره درمان چهار تا شش هفته را دنبال كنيد يا اينكه در خصوص هر نوع گياه درماني كه مفيد به نظر مي رسد با پزشك معالج خود مشورت كنيد.

نویسنده : parsbiology

حضور دوباره

به نام خدا

با عرض سلام حضورهمه دوستان .بنا به دلایلی مدت زیادی امکان ثبت مطلب در وبلاگ فراهم نگردید. از این تاریخ انشاالله مجددا مطالب مورد نظر ثبت خواهد.

با سپاس فراوان اسماعیل خسروی

 

روش هاى درمان سرماخوردگي

قبل از پرداختن به اين روشهاى رهايى بخش بهتر است يک نکته را به خاطر بسپاريد که سرما خوردگى را نمى توان درمان کرد. بايد دوره زمانى فعاليت ويروس و واکنش بدن نسبت به آن به طور طبيعى طى شود.‌‌ ‌به گزارش سلامت نيوز ،اما فراموش نکنيد که مى توان اين مراحل و دوره زمانى را کوتاه کرد و به عبارتى سرعت بخشيد.‌
1‌‌-‌زينک يا روي: ماده معدنى روى به صورت قرص مکيدنى غير تجويزي، اسپرى و ژل بينى موجود است. اين ماده معدنى با جلوگيرى از تشکيل پروتئين مورد نياز ويروس هاى سرما خوردگى براى تکثير ، وارد عمل مى شود. على رقم بحث هاى فراوان در مورد نقش درمانى روى در سرماخوردگي، بايدگفت که مطالعات علمى در اين زمينه اندک است. بعضى از مطالعات مدعى است که فرم قرص مکيدنى روى براى درمان موثرتر عمل مى کند و بعضى ديگر معتقدند که ژل بينى اين ماده بهتر است.‌ ‌
2-‌ ‌ويتامين:C ‌ ‌طرفداران اين ويتامين معتقدند که اين مکمل ويتامينى سرماخوردگى را از همان شروع و آغاز نابود مى کند. البته بعضى از محققان معتقدند که اين ويتامين نقشى در کوتاه کردن دوره سرماخوردگى ندارد. در مطالعه اى ديگر ثابت شده که مصرف ويتامينC ‌ ‌بعد از شروع سرماخوردگى باعث کوتاه شدن دوره بيمارى و يا حتى شدت آن نمى شود. اما اگر به طور روزانه مصرف شود مى تواند به مقدار کمى دوره بيمارى را کوتاه کند.
(در بزرگسالان8 % و در بچه ها14%). اما بايد گفت : اغلب مطالعات مدعى است که ويتامينc ‌ ‌نقش پيش گيرنده ندارد و تنها به مقدار کم در درمان سرماخوردگى موثر است.‌ ‌
3‌ - ‌سرخارگلEchinacea : ‌مانند ويتامينc ‌ اين داروى گياهى نيز در بين متخصصان سرماخوردگى طرفدار بسيار دارد. در واقع طرفداران اين داروى گياهى معتقدند که اين گياه سيستم ايمنى بدن را ارتقا مى بخشد. بنابر اين در پيشگيرى از بيمارى مفيد است. در مطالعه اى ثابت شده که اين دارو باعث کاهش شدت و پيشرفت بيمارى تا 58% و کاهش دوره سرماخوردگى مى شود.‌ ‌
4-‌ ‌سوپ مرغ: طرفداران اين غذا معتقدند که خوردن سوپ باعث تسکين التهاب ناشى از سرماخوردگى مى شود. در واقع علائم را برطرف مى کند. همچنين آب از دسته رفته بدن را در هنگام سرماخوردگى و آنفولانزا جبران مى کند.‌ ‌
روشهاى پيشگيرى از سرماخوردگي
متخصصان معتقدند که شستن دست ها به صورت مرتب و بعد از تماس با اشيا و سطوح بهترين روش پيشگيرى در فصل شيوع سرما خوردگى است. ويروس هاى سرما خوردگى در همه جا وجود دارد، حتى روى کنترل تلويزيون يا کليد برق. ويروس معمولا از طريق تماس دست آلوده با چشم و بينى وارد بدن مى شود. ويروس به تنهايى از طريق هوا انتقال نمى يابد . بلکه به روش هاى گفته شده وارد بدن مى شود. تنفس در هواى مرطوب و مصرف مايعات به اندازه کافى روشى ديگر براى پيشگيرى است.‌ ‌اما با تمام اين اوصاف همان طور که در ابتداى مطلب بيان شده سرما خوردگى غير قابل درمان است و بايد دوره خود را طى کند. اين دوره معمولا 10روز است.‌‌
منبع:نو اندیش

خنده، دارويي براي كل بدن

پژوهشگران تاكيد مي‌كنند كه خنده مانند دارويي براي تمام نقاط بدن عمل مي‌كند.

اگر امروز خنديده‌ايد بدانيد كه كار خوبي انجام داده‌ايد چون اكثر مردم زندگي را زيادي جدي مي‌گيرند.

اما كساني كه مي‌خندند سالمترهستند چون خنديدن كمك مي‌كند از استرس‌ رهايي يابيد.

اگرچه خنديدن در ابتدا باعث افزايش ضربان قلب مي‌شود اما به زودي ميزان قابل توجهي قلب آرام مي‌شود و در نتيجه فشار خون كاهش پيدا مي‌كند.

به گفته روانشناسان؛ خنديدن باعث آرامش ماهيچه‌هاي اسكلتي و نگهدارنده مي‌شوند و در نتيجه گردش خون را در ماهيچه‌ها بهبود مي‌بخشند.

خنديدن هم چنين هورمون استرس را از بين مي‌برد و باعث ترشح هورمونهايي مي‌شود كه با شادي در ارتباط است.

به علاوه خنده سيستم دفاعي بدن را در جريان خون تقويت مي‌كند و بدن را در برابر سرطان و بيماري‌هاي قلبي حفاظت مي‌نمايد.

خنديدن احساسات مثبت را در مغز فعال مي‌كند و كمك مي‌كند كه بتوانيم خود را كنترل كنيم.

منبع:نو اندیش

دایناسورها احساساتی بوده‌اند

دایناسورها را باید مرموزترین و جذابترین بخش سیر اکتشافات بشر در گذشته دهها میلیون سال پیش زمین برشمرد. گرچه عصر حیات دایناسورها با دوران فعلی فاصله زیادی داشته اما دانش نوین توانسته است دنیای پر رمز آنها را بار دیگر زنده کند.

در دهه های گذشته و به لطف تحقیقات وسیعی که بر روی فسیل و آثار حیات دایناسورها در میلیونها سال پیش انجام شده است، بر بار دانش نوین بشری درباره مرموزترین و در عین حال هیجان برانگیزترین موجودات زنده تاریخ گذشته زمین افزوده شده است اما در سالهای اخیر و با استفاده از پیچیده ترین فناوریهای نوینی که ابداع شده است، جنبه های جذاب دیگری از زندگی آنها همچون رقص دسته جمعی این موجودات برملا شده است.

چندی پیش گروهی از زمین شناسان دانشگاه یوتا در جریان تحقیقات اکتشافاتی خود در مرز آریزونا و یوتا به شواهد خیره کننده ای دست یافتند که نشان می دهد گروههای پرجمعیت برخی گونه های دایناسوری در میلیونها سال پیش و تحت شرایط خاص محیطی حرکات "رقص گونه ای" را در کنار یکدیگر تجربه می کرده اند.

این شواهد و مدارک خیره کننده به آثار ردپای دایناسورهایی تعلق دارد که با اجتماع در نقطه ای واحد و البته به دلیلی که هنوز علت آن مشخص نشده است به پایکوبی و جنب و جوشی خارج از حالت عادی می پرداخته اند. این ردپاها و جذابیت نهفته در آن موجب شده است تا دانشمندان عنوان"طبقه رقص دایناسوری" را به این مکان اطلاق کنند.
دانشمندانی همچون مارژوری چان از دانشگاه یوتا از کنار این مدارک که هر از گاهی کشف و دریچه ای نوین بر دنیای مرموز دایناسورها می گشایند، بی تفاوت نمی گذرند.
وی می گوید: مطالعاتی از این دست می تواند تأکیدی جدی بر این نکته باشد که "احساسات" در دایناسورهای 100 میلیون سال پیش و حتی بیشتر، مقوله ای جدی و قابل بحث است. اینکه گونه های عظیم و عمدتا درنده ای از جانوران در ده ها میلیون سال پیش به نوعی به ابراز احساسات می پرداخته اند می تواند سرنخی ارزشمند برای بررسی دنیای نه چندان روشن دایناسورها تلقی شود.

دانشمندان دایناسورها را جانورانی ارزشمند و حیرت انگیز می دانند. شاید مهمترین علت برای چنین دیدگاهی، حیات آنها برای حدود 165 میلیون سال بر روی زمین بوده است. در حالی که نزدیک به 65 میلیون سال پیش تمام گونه های دایناسورها منقرض شده اند و تنها پرندگان به عنوان تنها همزیستان آنها در بیش از 100 میلیون سال پیش، همچنان به حیات خود ادامه می دهند با این حال حیات طولانی مدت آنها ذهن بشر را محصور خود کرده است.

فاصله بسیار طولانی میان حیات دایناسورها و انسانها موجب نشده تا توانایی خیره کننده ای همچون بویایی بسیار قوی در برخی گونه های درنده دایناسورها بر دانش امروزی بشر پوشیده بماند. به عنوان مثال گونه ای از دایناسورها موسوم به Tyrannosaurus rex که به عنوان یکی از خونخوارترین دایناسورها شناخته شده است با استفاده از قدرت خیره کننده بویایی خود به شناسایی شکار حتی در شب هنگام می پرداخته است.
با توجه به چنین ویژگیها و قابلیتها و توانمندیهایی که با توجه به توسعه دانش نوین بشری، کشف آنها در آینده ای نزدیک دور از ذهن نخواهد بود، باید منتظر برملا شدن گوشه های جذاب تری از دنیای پر رمز و راز این حیوانات بود.
منبع:الف نیوز

ژاپني ها پروتيين پيشگيري از پيري را کشف کردند

پژوهشگران ژاپني وابسته به دانشگاه "توهوکو"، موفق به کشف پروتييني شدند که مي تواند نقش مفيدي براي پيشگيري از پير شدن سلول ها داشته باشد.   

روزنامه "ماينيچي" روز دوشنبه در اين زمينه گزارش داد: آنها در آزمايش هاي خود به اين دستاورد رسيدند که اگر پروتئيني که از سوي ژن "P 53" بازدارنده سرطان ساخته مي شود، با پروتيين ديگري به نام "Bach 1" ترکيب گردد، از پير شدن سلول جلوگيري مي شود.

به گزارش ايرنا به نقل از ماينيچي، پژوهشگران ژاپني مي گويند: هنوز تا رسيدن به استفاده عملي از اين دستاورد زمان زيادي باقي است، اما اين اميدواري وجود دارد که در آينده با بهره گيري از اين دستاورد بتوان دارويي براي پيشگيري از سرطان و پيري توليد کرد.

به گفته پژوهشگران "P 53" داراي دو عملکرد است که يکي از آنها کمک به پير کردن سلول و ديگري پيشگيري از رشد سلول سرطان است.

پژوهشگران در آزمايشي که بر روي موش انجام دادند، متوجه شدند که در سلول طبيعي سالم، پروتيين "Bach 1" در فعاليت ژن "P 53" اختلال ايجاد مي کند.

پژوهشگران افزودند: آنها به اين دستاورد نيز رسيدند که در موشي که کار پروتيين "Bach 1" دچار اختلال شده، پيري سلول هاي رو به پيشرفت رفته است.

منبع: عصر ایران.
 

گياهان هم گريه مي‌كنند!

وقتي که گياه مورد هجوم عوامل بيماري زا مانند باکتري هاي مضر قرار مي گيرد برگ‌هاي آن به ريشه پيغام کمکي مي فرستند تا ريشه اسيدي ترشح کند که به سبب آن باکتري هاي سفيد براي کمک به کار گرفته شوند.

هارش بيس، دانشيار علوم خاک و گياه از دانشگاه دلاور گفت: گياهان از آن چيزي که تصور مي شود عاقلترند!

وي تصريح کرد: مردم فکر مي کنند که ريشه گياهان در مقابل حملات عوامل بيماري زا واکنشي ندارد، درصورتي که مطالعات نشان داده که گياهان راه‌هايي براي در خواست کمک از محيط دارند.

براي اثبات اين مدعا، بيس و دانشجويانش برگ‌هاي گياه کوچکي را به نام Arabidopsis thaliana که از تيره گياهان خردل است، با باکتري‌هايي به نام pseudomonas syringae مسموم کردند.

با اين حال، گياهاني که با باکتري مفيد bacillus subtilis ايمن سازي شده بودند سالم ماندند.

گياهاني که در خاک خود bacillus داشتند موجي با طول موج بلند که با ابزار ميکروسکوپي اندازه گيري شد از برگ به ريشه ارسال کردند که ريشه با توليد يک ماده آلي به اين در خواست کمک پاسخ داد.

دانشمندان در تلاشند که سيگنال ارسالي به ريشه را درک کنند و معنا و مفهوم آن را دريابند.

جزئيات اين تحقيق كه با حمايت سازمان ملي تحقيقات و دانشگاه دلاور انجام شد در شماره اين ماه مجله فيزيولوژي گياهان منتشر خواهد شد.

درمان فشارخون با خوردن انگور

محققان با آزمایش روی موش های آزمایشگاهی دریافتند موش هایی که انگور مصرف می کنند از بیماری فشار خون در امان می مانند و قلب آنها نیز سالم تر است.

دکتر میشل سیمور و همکارانش در موسسه تحقیقاتی سلامت قلب در دانشگاه میشیگان اعلام کردند به نظر می رسد انگور به طور مستقیم بر قلب تاثیر مثبت دارد و در واقع رژیم سرشار از سبزیجات و میوه ، در بهبود کارکرد قلبی موثر است.

در مطالعه این محققان ، انگور های سبز ، قرمز و بنفش بررسی و آزمایش شدند.

بعد از هجده هفته آزمایش ، موش هایی که رژیم سرشار از انگور مصرف کرده بودند دچار کاهش مناسب فشار خون و بهبود کارکرد قلبی و کاهش التهاب در سراسر بدن شدند.

همچنین علائم تخریب عضله قلب در این دسته از موش ها ، بهبود یافت.

دکتر استیون بولینگ از دانشگاه میشیگان نیز می گوید فلاوینوئیدها ، مواد شیمیایی مفیدی هستند که در انگور ، چای سبز ، کاکائو و گوجه فرنگی یافت می شوند.

این مواد از پیش نیز شناخته شده بودند و تاثیر مثبت آنها روی سلامت قلب مشخص شده بود.

محققان می گویند حتی پودرهای حاوی انگور نیز ممکن است چنین اثر مفیدی داشته باشند.

سازمان بهداشت جهانی اعلام می دارد که فشار خون بالاتر از 14 روی 9 ، بیماری فشار خون یا هایپر تانسیون خوانده می شود.

عدد بالایی نشان دهنده فشار حد اکثر یا سیستولیک و عدد پایین کسر ، نشان دهنده فشار دیاستولیک یا حداقل است.

سرو صدای ناشی از هواپیماها به طور متوسط سبب افزایش شش ممیز دو دهم درجه ای فشار خون سیستولیک و هفت ممیز چهار دهمی فشار دیاستولیک می شود.

شناسايي بيماريهاي جنين و درمان آن با يک آزمايش

به گفته محققان ، والدين با يک آزمايش مي توانند از بيماري هاي ژنتيکي کودکانشان قبل از تولد مطلع شوند.

 با اين آزمايش والديني که احتمال انتقال يک بيماري به فرزندشان وجود دارد، با لقاح مصنوعي صاحب فرزندان سالم شوند.

اين آزمايش که دقت بالايي دارد و از زمان آغاز تا پايان تنها دو هفته به طول مي انجامد ، مي توان اختلالات موجود در جنين را تشخيص داد و به طور کل آنها را دگرگون کرد.

از پانزده هزار بيماري ژنتيکي که تا کنون شناخته شده است، پزشکان تنها قادر به شناسايي دو درصد آنها بوده اند.

در اين آزمايش ، با استفاده از لقاح مصنوعي تنها زماني که دو روز از عمر جنين مي گذرد، مي توان از آن يک سلول جدا کرد، اين سلولها قبل از اينکه جنين سالم در رحم قرار گيرد ، با استفاده از روش تشخيص سلولهاي ناسالم آزمايش مي شوند.

با اين آزمايش دانشمندان با شناسايي ژنهاي گوناگون در مي يابند کداميک از آنها پس از ترکيب ممکن است بيماريهاي قلبي ، مرض قند و سرطان را به جنين منتقل کنند.

با اين آزمايش مي توان به اطلاعاتي درباره ژنهاي پنهان نيز دست يافت.

به گفته محققان ، با اين آزمايش همچنين مي توان جهش هاي ناگهاني را که موجب اختلالات حادي مانند فيبروسيس مثانه اي ، اختلال تغذيه بافتي عضلاني و بيماري هانتينگتون مي شوند، تشخيص داد.

بنا براين والدين از ابتلائ فرزندانشان به بيماريهايي از قبيل آلزايمر، بيماريهاي قلبي و يا سرطان سينه در آينده آگاه مي شوند.

همچنين در اين روش مي توان جنين هايي را شرايط بهتري براي رشد دارند انتخاب کرد و به باردار شدن افرادي که دچار مشکلات نازايي هستند کمک کرد

منبع:تایمز

نمونه سوالات زیست شناسی وآزمایشگاه فصل6

1- الف- محل قرارگيري و كار هر يك از دريچه هاي لانه كبوتري و سيگموئيد (سيني) را بنويسيد؟

ب- همولنف چيست؟

2- آيا منحني الكتروكار ديوگرام زير مربوط به يك فرد طبيعي است ؟ چرا؟

3- سرخرگها چگونه پيوستگي خون را در رگها تامين مي كنند؟

4- در انتهاي مويرگها جهت حركت مواد از بافت به مويرگ است يا بالعكس؟چرا؟

5- در چه صورت به فردي +Rh گفته مي شود

6- نقش و محل قرارگيري روزنه هاي آبي كدام است؟

7- تفاوت اصلي گردش خون بسته با گردش خون باز كدام است؟

8- شخصي بعد از دندان درد دچار تورم و دردناك شدن ناحيه زير گلوي خود نيز شده است علت چيست؟

9- الف- عامل تنظيم كننده توليد گلبولهاي قرمز كدام ماده است و از كدام اندام ترشح مي شود؟

ب- بيلي روبين چيست و چگونه تشكيل مي شود؟

10- الف- دريچه هاي سيني در چه زماني باز مي شوند؟

ب- نقش بازوفيل ها چيست؟    ج- ايمني و سيستول را تعريف كنيد؟

11- باربرداري آبكشي را تعريف كنيد؟

12- گردش خون ماهي را با ملخ مقايسه كرده و مهمترين تفاوت آنها را بنويسيد؟

13- ثبت حركات مكانيكي و تغييرات فشار درون حفره هاي قلب را ........ و منحني ثبت شده را ..........مي نامند.

14- الف- الكتروكارديوگرام در بيماري انفاركتوس چه تغييري مي كند. ب- علت صداي دوم قلب چيست؟

15- نيروهاي موثر در توليد و گردش و بازگشت مايع بين سلولي را نام ببريد؟

16- در هنگام حملة باكتري ها و عفونت هاي انگلي به ترتيب كداميك از انواع گلبولهاي سفيد افزايش مي يابد.

17-عامل تنظيم كنندة توليد گلبولهاي قرمز ماده اي بنام ...........است كه بر اثر كاهش اكسيژن رساني به بافت ها از .......... و .......... ترشح مي شود.

18- الف- فردي با گروه خوني-A چه نوع آنتي ژن يا آنتي ژن هايي بر سطح گلبولهاي قرمز خود دارد؟

ب- اگر به اين فرد خون+A تزريق شود چه اتفاقي مي افتد ؟چرا؟

19- نوار كاسپاري در كدام لايه ريشه تشكيل مي شود. جنس و نقش آن چيست؟

20- تعريق چيست و در چه مواقعي اين پديده انجام مي شود؟

21- الف-  مونوسيت ها به كمك پديده ........ از منافذ مويرگهاي خوني عبور مي كنند.

ب- بازوفيل ها ماده ضد انعقاد خون بنام .......... ترشح مي كنند.

ج- گلبولهاي قرمز با داشتن آنزيمي بنام................ در غشاي خود به جابجايي و دفع دي اكسيد كربن كمك مي كنند.

د- يكي از عوامل ايجاد كننده بيماري ادم كاهش مواد ..........در خون مي باشد.

22- چرا حركت تركيبات آلي در گياهان نسبت به حركت آب پيچيده تر است؟ ( دو دليل)

23- هر يك از گياهان زير براي كاهش تعرق چه سازشي پيدا كردند؟

الف- گياهان اقليم هاي سرد و خشك مانند كاج                     ب- گياه تيره گل ناز

24- الف- انقباض ماهيچه قلب چه ناميده مي شود؟   ب- لايه مياني ديواره قلب چه نام دارد.

ج- واكنش كدام رگ هاي بدن در برابر كمبود اكسيژن با نواحي  ديگر بدن متفاوت است.

د- گردش خون كرم خاكي از چه نوعي است؟

25- شكل مقابل مسير جريان خون در پستانداران را نشان مي دهد . جاهاي خالي را كامل كنيد.(شكل 5-7 ص98)

26- آب براي عبور از عرض ريشه از چه مسير هايي استفاده مي كند. نام ببريد؟

27- كدام جملات درست است.

الف) در محل ارتباط ماهيچه دهليزها با ماهيچه بطن ها يك بافت عايق وجود دارد.

ب-) دريچه هاي دهليزي بطني خون را بصورت يكطرفه از دهليزها به بطن ها راه مي دهند.

ج- صداي دوم قلب مربوط به بسته شدن دريچه هاي دولختي و سه لختي است.

د- ثبت حركات مكانيكي قلب الكتروكارديوگرافي نام دارد.

28- چرا كيسه تنان نياز به دستگاه گردش خون ندارند.

29- شكل مقابل برش عرضي برگ يك گياه را نشان مي دهد. موارد خواسته شده را نامگذاري كنيد. (شكل26-7 ص114)

30- الف- دو ويژگي روزنه آبي چيست؟   ب- عوامل كاهش و افزايش پديده حبابدارشدگي چيست؟

31- الف- در انعقاد خون نقش ترومبين و ترومبوپلاستين چيست؟

ب- توسط بازوقيل ها چه موادي ترشح مي شود.

ج- وظيفه آنزيم آنيدرازكربنيك چيست؟

32- يك منحني الكتروكارديوگرام را رسم كرده و امواج قلبي را روي آن مشخص كنيد.

33- الف) ماده اصلي رنگ صفرا چه نام دارد و از چه چيزي ساخته مي شود؟

ب) خون موجود در شرخرگ ششي با خون سرخرگ آئورت چه تفاوتي دارد؟

35- نام رگ هايي كه خون را به نيمه چپ قلب وارد مي كنند و نام رگي كه خون را از نيمه راست قلب خارج مي كند را بنويسيد؟

36- عوامل حركت خون در سياهرگها را بنويسيد؟(4مورد)

37- الف_ سرعت انتشارتحريك در كدام اجزاي بافت  هادي كم است؟

ب- در رابطه با Rh در چه صورت خون جنين آگلوتينه مي شود؟

38- نقش ماده ترومبوپلاستين را در اتعقاد خون بنويسيد؟

39- دياپدز و هماتوكريت را تعريف كنيد؟

40- الف) در حركت آب و يون هاي معدني از عرض ريشه، نوار كاسپاري چه اهميتي دارد.   ب) پديده بذرافشاني هوا در زماني كه شيرة خام، شديداٌ حبابدار مي شود چگونه انجام مي شود.

41- الف) مرحلة  بارگيري آبكشي را در مدل مونش بنويسيد؟ ب) نيرويي كه در محل تماس دو سلول نگهبان روزنه وجود دارد چگونه در باز شدن روزنه ها دخالت مي كند.

ايدز وعلا ئم دهاني آن


کاپوسي سارکوما ( Sarcoma Kaposis ) :
کاپوسي سارکوما يک نئوپلاسم بدخيم است که در کساني که دچار ضعف سيستم ايمني شده اند ديده مي شود. در کاپوسي سارکوما سلولهاي اندوتليالي رگهاي خوني حالت نئوپلاسميک يافته شروع به تکثير مي کنند. به عقيده بعضي از محققين سيتومگالو- ويروسها سلولهاي اندوتليال را متاثر ساخته و آنان را وادار به تکثير مي نمايند. محل تظاهرات دهاني اين تومور بدخيم در غدد بزاقي، مخاط لثه، کام سخت، کام نرم ، قاعده زبان و قسمت خلفي حلق مي باشد. KS در پوست ، گره هاي لنفاوي ، دستگاه گوارش (بخصوص معده و روده ) ، و در اندامهاي داخلي از جمله قلب، پانکراس، ششها و غدد آدرنال و طحال، استخوان و بيضه ها نيز گزارش شده است. اما تظاهرات دهاني اين ضايعه نسبت به ساير اندامهاي بدن شايعتر است.
ضايعه دهاني اين تومور بدخيم در مراحل اوليه بصورت لکه هاي قرمز و گاهي متمايل به آبي مي باشد که بمرور تيره تر، بزرگتر و برجسته شده و بسرعت اعضا» داخلي را نيز درگير مي سازد و معمولا حساس و دردناک مي باشد.
لنفوماي غير هوچکيني
( Iymphoma Hobgkins Non ) ( L.H.N ) :
NHL در افراد مبتلا به Aibs بطور فزاينده اي ديده شده است. اين ضايعه بعد از سارکوم کاپوسي دومين بدخيمي شايع در مبتلايان به Aibs مي باشد. بيشترين محل بروز اين ضايعه در دهان، کام و ريج آلوئولار مي باشد. منشا آن cells.B ذکر شده است. نماي کلينيکي NHL شباهت زيادي به سارکوم کاپوسي دارد.
ساير تظاهرات اين بيماري عبارتند از :
مايکوباکتريوم اويوم درون سلولي :
اين ميکروارگانيسم بعنوان عامل موضعي ايجاد کننده بيماريهاي ريوي شناخته شده است. که با علائمي چون تب، کاهش وزن و ناتواني مشخص مي شود.
در اين آلودگي پاسخ بافتي بدن بصورت آبسه است که با ضايعه گرانولوماتوز احاطه شده است.
نوکارديا ( Nocarbiosis ) :
نوکارديا يک باکتري مژکدار غيرهوازي در خاک است که قادر است در انسان بيماريهاي ريوي و يا سيستميک نوکارديس ايجاد کند. اين عفونت بسيار نادر است و بروز آن نشانه اي از ضعف سيستم ايمني بدن است و در افراد Hiv مثبت نشانه پيشرفت بيماري به Aibs است.
باکتريمي عود کننده سالمونلا :
سپتي سمي يا باکتريمي سالمونلا بسيار نادر است و چنانچه بروز کند بر اثر ضعف سيستم ايمني بدن و در افراد Hiv مثبت دليل پيشرفت بيماري به Aibs است.
ضايعات چندجانبه هرپس زوستر :
هرپس زوستر که معمولا بصورت ضايعات يکطرفه در پوست ديده مي شود ( عامل آن varicella است که عامل آبله مرغان نيز هست) . وجود ضايعات چند جانبه پوستي در افراد Hiv مثبت نشانه پيشرفت بيماري به Aibs است.
راههاي پيشگيري از انتقال ايدز :
پيشگيري از انتقال عفونت ايدز در مطبهاي دندانپزشکي، کلينيکها و بيمارستانها با تمهيدات لازم جهت کنترل عفونت عملي خواهد بود.
حفاظت فردي براي بيمار و درمانگر و پرسنل خدمات درماني بهداشتي، ضد عفوني نمودن کليه ابزاري که با خون و ترشحات آلوده شده اند و استرليزاسيون وسايل با استفاده از اتوکلاو در کارهاي دندانپزشکي، مامائي، جراحيهاي بزرگ و کوچک و رعايت اصول کامل سترون سازي در اعمالي نظير خالکوبي، حجامت، سوراخ کردن گوش و استفاده از تيغ سلماني و کنترل خون و فرآورده هاي خوني اعم از داخلي يا وارداتي و نظارت دقيق بر انجام آزمايشات تشخيص ويروس ايدز از اهميت خاصي برخوردار است. همچنين دفع صحيح زباله هاي آلوده و Repac کردن کامل سرسوزن از خطر انتقال عفونت به افرادي که با زباله سر و کار دارند مي کاهد.
با آگاه نمودن مردم از خطرات مرگبار بي بند و باريهاي جنسي و تزريق مواد مخدر و آموزش همگاني در زمينه راههاي سرايت و روشهاي پيشگيري از ابتلا» به عفونت ايدز مي توان از انتقال ايدز پيشگيري کرد. زيرا که ايدز درمان ندارد، واکسن ندارد و آگاهي مي تواند راههاي انتقال بيماري را مسدود کند. براي جلوگيري از گسترش آلودگي ويروس Hiv لازم است بر اين فرض باشيد که تمام افراد جامعه ممکن است عفونت زا باشند. در افراد مبتلا به اين بيماري بعلت اختلال در سيستم ايمني ، اختلال ايجاد پوسيدگي دندانها و عفونت نسج نرم بيشتر از افراد سالم است. بنابراين اين افراد نيازمند کنترل بهداشت دهان و دندان و درمانهاي دندانپزشکي بيشتري هستند. با معاينات دهاني و کشف اولين علائم پيشرفت بيماري بسادگي مي توان افراد Hiv مثبت را شناسائي کرده تدابير لازم جهت تشکيل پرونده محرمانه و مراحل ارسال بيمار به مراجع ذيصلاح را بکاربست. يک دندانپزشک مي تواند با در نظر گرفتن اصول اخلاقي، درماني مناسب را براي همه افراد، چه سالم و چه مبتلا به ايدز انجام دهد و در مورد مبتلايان به عفونت ايدز، لازم است در تمام مراحل درمان، کليه نکات ايمني در رابطه با پيشگيري از انتقال عفونت را مراعات نمايد.
وحشت بيماران از انتقال ايدز در مطب دندانپزشکي ( بيمورد است ) :
مدتي است مشاهده مي کنيم که تعدادي از رفتن به مطب هاي دندانپزشکي خودداري مي کنند و زماني که به ضايعات پيشرفته دهان و دندان مبتلا شدند بناچار به مطب دندانپزشکي مراجعه مي کنند. آنان علت تاخير خود را وحشت از ايدز عنوان مي کنند.
ميدانيم از آغاز ورود ويروس Hiv به بدن ميزبان تا تغييرات سرمي و توليد آنتي بادي ممکنست بين 4 هفته تا يکسال طول بکشد و پيشرفت بيماري تا مرحله ايدز تا 15 سال تاخير داشته باشد. همچنين مي دانيم در فاصله اي که هنوز وجود آنتي بادي قابل تشخيص نيست شخص آلوده قادر به انتقال ويروس است. بنابراين يک دندانپزشک اگر حتي همه بيمارانش را پيشاپيش به آزمايشگاه بفرستد در رابطه با شناسائي بيماران مبتلا به Hiv نتيجه دقيقي نخواهد گرفت. مطمئنا دندانپزشک براي حفظ جان خود و خانواده اش و بيمارانش همه بيماران را آلوده به عفونت Hiv فرض کرده و بمنظور پيشگيري از احتمال بروز هرگونه آلودگي تمهيدات مربوط به حفاظت فردي و سترون سازي را کاملا رعايت مي کند.
در اعمال دندانپزشکي خطر انتقال بسياري از عفونتهاي ديگر وجود دارد که از ويروس ايدز بسيار مقاوم ترند. مثلا هپاتيت B که تعداد ناقلين سالم ويروس اين عفونت در جامعه کم نيستند. اين ويروس بمراتب مقاوم تر و خطرناک تر از ويروس ايدز است و رعايت دقيق سترون سازي در مطب عمدتا براي از بين بردن خطر هپاتيت B و C و سل و اسپور باکتريهاي ديگري است که بسيار مقاوم تر از ويروس ايدز هستند. بنابراين رعايت اصول سترون سازي در مطبهاي دندانپزشکي تنها بخاطر ويروس ايدز نيست. ويروس ايدز ويروس ضعيفي است که با ضد عفوني کننده هاي متوسط از بين مي رود چون لايه خارجي ويروس ايدز از مواد چربي است و براحتي بوسيله مواد حلال چربي و مواد ضدعفوني کننده و حرارت از بين مي رود، اين ويروس در همان مراحل اوليه ضدعفوني کردن از بين خواهد رفت.
تذکر:
1- بزاق دهان در صورتي که به خون آلوده نباشد از انتشار Hiv جلوگيري مي کند. موسين بزاق بمحض برخورد با Hiv بآن جسبيده و ويروس را غيرفعال مي سازد. ويروس غيرفعال Hiv همراه با بزاق وارد معده شده و در آنجا توسط اسيد معده از بين مي رود.
2-علائم اصلي آماس عبارتند ازقرمزي (rudor) و تورم، قرمزي نتيجه پرخوني و تورم نتيجه تراوش اکسودا مي باشد.
3- در بيماران مبتلا به ايدز ضايعات عود کننده HSV درناحيه دهان و دستگاه تناسلي مکررا بوجود مي آيد.
4- تظاهرات باليني ناشي از فعاليت اين ويروس در اواخر سير بيماري Hiv رخ مي دهد. CMV گرايش شديدي به غدد بزاقي دارد و احتمالا علت خشکي دهان در افراد مبتلا به ايدز ناشي از التهاب غدد بزاقي تحت تاثير اين ويروس است.
5 -در بيماران مبتلا به ايدز عامل ايجاد منونوکلئوز عفوني مي باشد. اين ويروس علاوه بر ايجاد لنفوم در ايجاد لکوپلاکياي مودار هم نقش دارد.
6- معمولا اينگونه بيماران در نواحي تناسلي و مقعدي نيز تظاهراتي از اين بيماري را دارند.
نقل از آموزش نیوز

سوالات زیست شناسی 1 نوبت اول

بسمه تعالی

وزارت آموزش وپرورش

سازمان آموزش وپرورش استان مازندران

مديريت آموزش وپرورش شهرستان تنکابن

  دبيرستان امام حسين(ع)

 

آزمون زيست شناسي و آزمايشگاه 1

دی ماه 86

نام:                     نام خانوادگی:                                                       تاريخ امتحان:  22/10/86

 

شماره کلاس:                      نام دبير:                    نوبت: دی                      زمان امتحان: 80 دقيقه       

                                                                                                                                            بارم    

 

 

درستی یا نادرستی عبارت های زیر را مشخص کنید:                                           5/2نمره

 

1-در واکنشهای هیدرولیزآب مصرف مي شود.                                                  درست  (   )        نادرست(    ) 

2-تریکودینا جاندار پروکاریوت است.                                                              درست   (   )       نادرست(    )

3-سلول های بافت اسکلرانشیم مرده اند.                                                          درست   (   )       نادرست(    )

4-دستگاه گوارش نشخوار کنندگان نسبت به سایر علفخواران کارایی بیشتری دارد.   درست   (   )       نادرست(    )

5-آنزیم لیزوزیم بزاق در گوارش غذا در انسان نقشی ندارد.                                 درست   (   )       نادرست(    )

6-هیدر فقط گوارش برون سلولی دارد.                                                            درست  (   )        نادرست(    )

7-بافت پوششی پوست از نوع استوانه ای مرکب است.                                       درست   (   )       نادرست(    )

8-ساتریول در سلول های سازنده گیاهان عا لی وجود ندارد.                                 درست   (   )      نادرست(    )

9-واکوئل مرکزی گیاهان را می توان به عنوان یک لیزوزوم در نظر گرفت.              درست   (   )      نادرست(    )      10-یکی از وظایف اسید کلریدریک شیره معده ضد عفونی کردن غذا در معده است.   درست   (   )       نادرست(    )

  

 

 

در جای خالی واژه مناسب را قرار دهید:                                                           5/2نمره

1-با میکروسکوپ الکترونی -----------------  می توان سطح سلول را مشاهده کرد.

2-به سلول های پارانشیمی فتو سنتز کننده-------------- گفته می شود.

3- به واحد های تشکیل دهنده پلیمر.......................گفته می شود.

4-محل جذب غذا در ملخ------------- این حشره است.

5-به سلول های غیر عصبی در بافت عصبی ...................گفته می شود.

6- پروتئین سفیده تخم مرغ(آلبومین)جزو پروتئین های ..................است.

7-آمیلاز بزاق.......................نام دارد.

8-هورمون...................محرک ترشح بیکربنات شیره لوزالمعده است.

9-در انسان باکتری های تجزیه کننده سلولز در ........................قرار دارند.

10-منافذ دیواره سلولی گیاهان که از طریق آنها تبادلات مواد انجام میشود..................نام دارد.

 

پرسش های کوتاه پاسخ

 

1-الف:یک مونو ساکارید 5 کربنه نام ببرید.                                    پاسخ:                                                  1نمره

    ب:یک تری گلیسرید از چه اجزایی ساخته شده است؟                    پاسخ:1-                            2-

    ج-آنزیم تجزیه کننده پراکسید هیدروژن(آب اکسیژنه)چه نام دارد؟     پاسخ:

(ادمه پرسش ها در صفحه بعد)

 

 

الف-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ب-

 

 

 

 

 

 

 

 

ج-

 

 

2-الف: آنزیم های گوارشی جزو آنزیم های درون سلولی هستند یا برون سلولی؟          پاسخ:                           1نمره

 

    ب:  دو سم که جایگاه فعال آنزیم را اشغال کرده و مانع فعالیت آن می شوند را نام ببرید.

                        1-                                                            2- 

    ج:  نام پیوند شیمیایی بین دو اسید آمینه چیست       پاسخ:     

                  

3- الف: کلسترول جزو کدام دسته از لیپید هااست؟   پاسخ:                                                                        1نمره        ب: موم ها آبگریز ترند یا تری گلیسرید ها؟       پاسخ:

     ج: گلیکوژن در کدام اندام انسان بیشتر ذخیره می شود؟            پاسخ:

     د:رشته های سلولزی موجود در غذای انسان چه نام دارند؟       پاسخ:

 

4- الف:کپسول در باکتری ها چه وظیفه ای دارد؟           پاسخ:                                                                  1نمره

     ب: عامل محدود کننده اندازه سلول چیست؟              پاسخ:

     ج: دو اندامک دو غشایی در سلول نام ببرید.           1-                                      2-

 

5- در انسان و ماهیچه های انسان شبکه آندو پلاسمی صاف چه نقش ویژه ای دارد؟                                       5/0 نمره

    پاسخ کبد:                             پاسخ ماهیچه:

 

6-واکوئل ضربان دار در چه جانداری دیده می شود ووظیفه آن چیست؟                                                        5/0 نمره

پاسخ:

 

 

7-کدامیک از انتقال های مواد که در زیر می آید با مصرف انرژی و کدامیک بدون مصرف انرژی انجام میشود؟       1نمره

انتشار ساده- انتقال فعال- انتشار تسهیل شده- اگزوسیتوز

 

پاسخ بامصرف انرژی:1-                    2-               پاسخ بدون مصرف انرژی: 1-                        2-    

 

8- الف: تشکیل بافت در جانداران پرسلولی نتیجه چه فرآیندی است؟    پاسخ:                                                   1نمره

     ب:کدام نوع بافت پیوندی دارای رشته های کشسان فراوانی است؟  پاسخ:

     ج:کوتیکول برگ گیاه چه جنسی دارد؟                                     پاسخ:

     د- تراکئید در سرخس ها دیده می شود یا در نهان دانگان؟            پاسخ:

 

9- الف: مهم ترین آنزیم شیره معده که نوعی پروتئاز است چه نام دارد؟        پاسخ:                                          1 نمره

     ب: این آنزیم چگونه فعال میشود؟                                                   پاسخ:

     ج-این آنزیم توسط کدام سلول های دیواره معده ترشح می شود؟             پاسخ:  

 

 10- دو ماده رنگی موجود در صفرا را نام ببرید.                                                                                   5/0 نمره

پاسخ:                     1-                                     2-

 

11- دو ماده شیمیایی نام ببرید که موجب خنثی شدن اسیدیته کیموس معده که" وارد روده شده است" می شود.    5/0 نمره

پاسخ:1  -                                  2-

 

(ادمه پرسش ها در صفحه بعد)

 

 

پرسش های تشریحی

 

1-موارد زیر را تعریف کنید                                                                                                                    2نمره

 قدرت تفکیک میکروسکوپ                 پاسخ:

 ناحیه نوکلئوئیدی                     پاسخ:

 پلاسمولیز                              پاسخ:

 متابولیسم                               پاسخ:

 

 

2- یک شکل ساده ازساختمان مولکولی غشا پلاسمایی رسم کنید و بخش های مختلف آن را نامگذاری کنید.             1نمره

 

پاسخ:

 

 

 

 

 

 

 

 

3- ماهیچه اسکلتی،قلبی و صاف را از نظر ساختمان و وظیفه با هم مقایسه کنید.(توضیح کامل)                         5/1نمره

 

پاسخ:

 

 

 

 

 

 

 

4- کیسه صفرا فردی که به سنگ کیسه صفرا مبتلا شده است برداشته شده است. پزشک به او توصیه می کند که از  خوردن غذاهای پرچرب خودداری کند.به نظر شما علت توصیه پزشک به او چیست؟                                       5/0 نمره

پاسخ:

 

 

5- برای جلوگیری از ابتلا به سوء هاضمه و ناراحتی های گوارشی چه توصیه هایی دارید؟                                 1نمره

پاسخ :

 

 

                                                                                                                                         { جمع:20نمره}

 

 

موفق باشید

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

د-

 

10 گونه دوزیست نادر در معرض انقراض

 
images/20080122/wild.jpg
 
 سمندر غول‌آساي چين بايك متر و 80 سانتي‌متر طول و قورباغه كوچولوي سولوگوسوس جزاير سيشل با 11 ميلي‌متر طول جزو 10 گونه از دوزيستاني هستند كه به ويژه در تهديد انقراض نسل قرار دارند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، به گفته موسسه حيات وحش لندن، اين جانوران شايد، زيبا، نازنازي يا جذاب نباشند، با اين حال، ما اميدواريم هيبت عجيب و رفتار غيرمعمول آنها مردم را براي مشاركت در تلاش‌ها براي حفظ نسل اين جانوران ترغيب كند.
اين 10 گونه دوزيستان در معرض خطر انقراض عبارتند از:

1- سمندر غول‌آساي چين كه طول آن مي‌تواند به يك متر و 80 سانتيمتر بالغ شود.

2- قورباغه ريز جثه سولوگوسوس جزاير سيشل.

3- دوزيست كرم مانند ساگالا كائسيلين.

4- قورباغه داروين كه زيستگاه آن در شيلي و آرژانتين بوده و احتمال دارد تاكنون نسلش منقرض شده باشد.

5- وزغ بتيك كه نوع نر آن تخم‌هاي بارور شده را روي پاهاي عقب حمل مي‌كند.

6- اولم نابينا يك دوزيست عجيب جزو گونه سمندرها كه مي‌تواند مدت 10 سال را بدون غذا سپري كرده و تا 90 سال عمر مي‌كند.

7- سمندر مكزيكي

8- قورباغه ملقب به روح كه معمولا در گورستان زندگي كرده و زيستگاه آن كوهستان تيبل در آفريقاي جنوبي است.

9- قورباغه با پوزه طوطي كه مي‌تواند بيش از يك سال در عمق 4 متري زمين زندگي كند.

10- قورباغه رنگين كمان جزيره ماداگاسكار.


منبع: AFP عكس‌ها: BBC
 

پیامدهای گسترده تفاوت های ژنتیكی جزئی

 نتایج تحقیقات جدید نشان داده است تفاوت های كوچك بین DNA افراد می تواند به تفاوت های گسترده ای در نحوه تولید پروتئین‌ها توسط ژن‌ها منجر شود.
این مساله به نوبه خود مسوول طیف وسیعی از تفاوت های موجود در ویژگی های فیزیكی بین افراد است. یافته های فوق معمای تاثیر زیاد تفاوت های اندك ژنتیكی بر ویژگی های ظاهری را تا حدی حل می كند.
پیش از این به نظر نمی رسید تغییرات كوچك در ماده ژنتیكی (DNA) چنین اثرات ژرفی را در پی داشته باشد.
بنابرابن میلیون‌ها تفاوت كوچك در ژنوم ما وجود دارد كه سبب می شود من و شما با هم فرق داشته باشیم.
منبع:جام جم

بهره‌گيري از سلول‌هاي بنيادي در درمان ديستروفي عضلاني

درمان با استفاده از سلول‌هاي بنيادي جنيني به احياي عملكرد ماهيچه در موش‌هاي مبتلا به "ديستروفي عضلاني دوچن" كه شايع‌ترين شكل ديستروفي عضلاني در كودكان است كمك مي‌كند.

به گزارش پايگاه اينترنتي رويترز، محققان براي اولين بار با انجام يك مطالعه نشان دادند سلول‌هاي بنيادي جنيني پيوندي مي‌توانند عملكرد ماهيچه را در موش‌هايي كه از طريق مهندسي ژنتيك به اين بيماري مبتلا شدند ترميم كنند.

سلول‌هاي بنيادي سلول‌هاي اصلي هستند كه به عنوان منبع سلول‌ها و بافت‌ها در بدن عمل مي‌كنند.

سلول‌هاي بنيادي گرفته شده از جنين‌هاي چند روزه، سلول‌هاي بنيادي جنيني خوانده مي‌شوند و مي‌توانند تمام انواع سلول‌هاي بدن را توليد كنند.

بسياري از محققان راهبردهاي سلول‌هاي بنيادي مختلف را با اميد درمان درمان ديستروفي عضلاني است آزمايش كرده‌اند.

ديستروفي عضلاني يك بيماري ژنتيكي است كه زماني بروز مي‌كند كه سلول‌ها پس از آسيب ديگر قادر به باززايي نباشند.

دكتر "ريتا پرلينگيرو" از "مركز پزشكي جنوب غرب دانشگاه تگزاس" كه مطالعه وي در مجله "پزشكي نيچر" منتشر شده است گفت، مشكل اين بوده است كه سلول‌هاي بنيادي جنيني همه چيز را مي‌سازند.

وي افزود، در استفاده از سلول‌هاي بنيادي جنيني بايد راهي براي استخراج سلول‌هاي دلخواه بيابيم.اما مسئله چگونگي استخراج آنهاست.

گروه پرلينگيرو يك روش دقيق با استفاده از رنگ‌هاي فلوئورسنت براي جداسازي سلول‌ها ابداع كرده است.

اين روش به محققان اجازه مي‌دهد تنها سلول‌هايي را كه قرار است به ماهيچه تبديل شوند جدا كنند.

آنها اين سلول‌ها را به ناحيه ران موش‌هاي مبتلا به اين بيماري تزريق كردند.

پس از يك ماه سلول‌هاي رنگ شده به اعماق ماهيچه راه يافتند كه نشان مي‌دهد آنها رشد سلول‌هاي جديد ماهيچه‌اي را آغاز كرده‌اند.

پس از سه ماه هيچ علائمي از تومورها در موش‌ها ديده نشد. آزمايش‌ها نشان داد اين ماهيچه‌ها بطور قابل توجهي قويتر از ماهيچه موش‌هاي مبتلا به اين بيماري هستند كه درمان نشده‌اند و در آزمونهاي هماهنگي عملكرد بهتري داشتند.

منبع:ایرنا

نمونه سوالات علوم زیستی و بهداشت اول

بسمه تعالی

وزارت آموزش ورورش

سازمان آموزش وپرورش استان مازندران

مدیریت آموزش وپرورش شهرستان تنکابن

مدرسه ایثارگران شهید نبیئی

آزمون پایانی درس علوم زیستی و بهداشت

نام ونام خانوادگی:                         پایه:              نام دبیر:                                 تاریخ امتحان:10/10/86

                                                                                                                     وقت:75 دقیقه

الف:فرضيه را تعریف کنید.

ب-علوم زیستی پایه ای و کاربردی را با هم مقایسه کنید.

پاسخ:

 

پاسخ:

............................................................................................................................................

یک وظیفه برای هر یک از اندامک ها زیر بنویسید:

میتوکندری:                    واکوئل:                        ریبوزوم:                   شبکه آندوپلاسمی:

.................................................................................................................................

بافت را تعریف کنید و 4 نوع بافت اصلی را در انسان نام ببرید.

پاسخ:

 

 

............................................................................................................................................

الف:دی ساکارید چگونه تشکیل می شود؟پاسخ:

ب-گلیکوژن جزو کدام دسته از قند هاست؟پاسخ:

در بدن انسان گلیکوژن در کدام اندام ها ذخیره می شود؟پاسخ:

............................................................................................................................................

فتو سنتز را تعریف کنید. دو محصول فتو سنتز را بنویسد.

............................................................................................................................................

الف:دو ویژگی سلول های اپیدرمی را بنویسید.  

     ب-سه وظیفه کوتیکول را در برگ گیاه بنویسید. 

 ج-رگبرگ ها در برگ گیاه چه وظیفه ای دارند؟(2مورد)  

............................................................................................................................................

هر یک از بیماری های زیر ناشی از کمبود چه ماده ای است؟

کواشیور کور:                      آنمی(کم خونی) :                  راشی تیسم:                     گواتر:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

الف:اسید آمینه اساسی(ضروری) را تعریف کنید.

 ب-سه نوع غذای پروتئینی نام ببرید که دارای بیشترین اسید آمینه اساسی است.

 .......................................................................

الف:غذا چه نیازهائی از انسان را بر طرف می کند؟ 

 ب:اولین ویتامین کشف شده از خانواده    چه نام دارد؟

 ج- دو منبع غذایی ویتامین     را نام ببرید.                 

  د- ویتامین    محلول در آب است یا محلول در چربی؟

.............................................................................................

. الف:دو تفاوت سلول جنسی نر وماده را بنویسید.          

  ب-به کدام گروه خونی گیرنده عمومی گفته می شود؟

  ج-واحد ساختمانی       چه نام دارد؟

  د-تقسیم میوز را تعریف کنید؟

 

............................................................................................................................................

موارد زیر را تعریف کنید.

علم اکولوژی                              گونه                         توالی                          منبع طبیعی

 

............................................................................................................................................

 -فرایند پوسیدگی را تعریف کنید .

 - سه عامل موثر در پوسیدگی را نام ببرید.   

 کدام عامل از بقیه مهم تر است؟

 

 

............................................................................................................................................

در چرخه نیتروژن:

الف: نقش باکتری های شوره گذار چیست؟

 ب- کدام باکتری ها مقدار نیتروژن خاک را کاهش می دهند؟

 ج- باکتری های تثبیت کننده نیتروژن به چند صورت در خاک زندگی می کنند؟(نام ببرید)

............................................................................................................................................

4 ویژگی ویروس ها را بنویسید.

 

............................................................................................................................................

                                                                         موفق باشید

 

 

نمونه سوال زیست شناسی دانشگاهی

بسمه تعالی

وزارت آموزش وپرورش

سازمان آموزش وپرورش استان مازندران

مدیریت آموزش وپروش شهرستان تنکابن

مرکز پیش دانشگاهی الغدیر

سوالات آزمون نهایی زیست شناسی1

دیماه86

نام و نام خانوادگی:                        شماره کلاس:            نام دبیر:                                 وقت:             

 درستی یا نادرستی عبارت های زیر را مشخص کنید

1-در مطالعات بیدل و تیتوم در محیط کشت حداقل ویتامین بیوتین وجود داشت.

2-اینترون ها را می توان در        mRNA  پرو کاریوتی مشاهده کرد.

3-مهم ترین هدف در مهندسی ژنتیک درمان بیماری های ژنتیکی است.

4-اولین جاندار پرسلولی که توالی ژنوم آن مشخص شد کرم لوله ای سینو رابتیدیس الگانس بود.

5-جهش فقط ماده خام تغییر گونه را فراهم می کند ولی جهت آن را تعیین نمی کند.

6-انتخاب جهت دار در محیط های نسبتا پایدار روی می دهد.

7-در محیط های مرتفع کوهستانی احتمال تشکیل سنگواره بسیار کم است.

8-هم داروین و هم لامارک به ارثی شدن صفات اکتسابی اعتقاد داشتند.

در جای خالی واژه مناسب قرار دهید

1-در پرو کاریوت ها تنظیم بیان ژن عمدتا در .................. انجام می شود.

2-ساختار سه بعدی ...............در سلول مشابه    L   است.

3-جای گیری        DNA  نوترکیب در گیاه گندم به وسیله ............. صورت می گیرد.

4-در پروژه تولید گوسفند دالی به روش شبیه سازی، سلول تمایز یافته از .........گوسفند بالغ برداشت شد.

5-پیدایش گیاهان پلی پلوئید از اجداد دیپلوئید آنها گونه زایی................ است.

6- رانش ژن منجر به .................. درون جمعیت میشود.

 

  به پرسش های زیر پاسخ دهید

1- الف :بیماری آلکاپتونوریا چه علامتی دارد؟

     ب:کدام نوع      RNA پلی مراز رونوشت برداری از ژنهایmRNA را در یوکاریوت ها انجام میدهد؟

   ج:در فرآیند ترجمه، کدون آغاز چه نام دارد؟

    د:در آزمایشات بیدل و تیتوم، جهش یافته های نوع اول در سنتز چه ماده ای نقص داشتند؟

2-الف: در مهندسی ژنتیک مهم ترین آنزیم چیست؟

    ب:منظور از بریدن         DNA  در مهندسی ژنتیک چیست؟

3-الف:نخستین جانداران تک سلولی که بر روی زمین پدیدار شدند چه نام داشتند؟

     ب: اولین جاندارانی که از دریا به خشکی آمدند کدامند؟

4-چهار دلیل که از نظریه درون همزیستی حمایت می کنند را بنویسید.

5-بر اساس نظریه ترکیبی انتخاب طبیعی، گوناگونی ژن ها در جمعیت چه عللی دارد؟(4 دلیل)

6-موارد زیر را تعریف کنید:

   کواسروات                                  انقراض گروهی                          ژن درمانی

7- مزیت تولید واکسن به روش مهندسی ژنتیک را نسبت به روش های سنتی بنویسید.

8-چهار شرط برقرار ماندن تعادل هاردی-واینبرگ را توضیح دهید.

9-موارد زیر را تعریف کنید:

انتخاب مصنوعی                                                       گونه

10-الف: جایگاه آغاز رونویسی چیست؟    ب:به چه      mRNA ،   mRNA چند ژنی گفته می شود؟

11-الگوی تغییرات تدریجی و تعادل نقطه ای را جداگانه وبا رسم نمودار هرکدام توضیح دهید.

12-در یک جمعیت 10000 نفره، تعداد 400 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور نمونه برداری شدن. اگر این جمعیت در تعادل باشد:

الف:چند نفر در این جمعیت تالاسمی مینور دارند؟

 ب:احتمالا چند پسر کاملا سالم میتوان در این جمعیت یافت؟   (راه حل ها الزامی است)

موفق باشید

   

 

        

      

                                         

نمونه سوال زیست شناسی دانشگاهی

بسمه تعالی

وزارت آموزش وپرورش

سازمان آموزش وپرورش استان مازندران

مدیریت آموزش وپروش شهرستان تنکابن

مرکز پیش دانشگاهی الغدیر

سوالات آزمون نهایی زیست شناسی1

دیماه86

نام و نام خانوادگی:                        شماره کلاس:            نام دبیر:                                 وقت:             

 درستی یا نادرستی عبارت های زیر را مشخص کنید

1-در مطالعات بیدل و تیتوم در محیط کشت حداقل ویتامین بیوتین وجود داشت.

2-اینترون ها را می توان در        mRNA  پرو کاریوتی مشاهده کرد.

3-مهم ترین هدف در مهندسی ژنتیک درمان بیماری های ژنتیکی است.

4-اولین جاندار پرسلولی که توالی ژنوم آن مشخص شد کرم لوله ای سینو رابتیدیس الگانس بود.

5-جهش فقط ماده خام تغییر گونه را فراهم می کند ولی جهت آن را تعیین نمی کند.

6-انتخاب جهت دار در محیط های نسبتا پایدار روی می دهد.

7-در محیط های مرتفع کوهستانی احتمال تشکیل سنگواره بسیار کم است.

8-هم داروین و هم لامارک به ارثی شدن صفات اکتسابی اعتقاد داشتند.

در جای خالی واژه مناسب قرار دهید

1-در پرو کاریوت ها تنظیم بیان ژن عمدتا در .................. انجام می شود.

2-ساختار سه بعدی ...............در سلول مشابه    L   است.

3-جای گیری        DNA  نوترکیب در گیاه گندم به وسیله ............. صورت می گیرد.

4-در پروژه تولید گوسفند دالی به روش شبیه سازی، سلول تمایز یافته از .........گوسفند بالغ برداشت شد.

5-پیدایش گیاهان پلی پلوئید از اجداد دیپلوئید آنها گونه زایی................ است.

6- رانش ژن منجر به .................. درون جمعیت میشود.

 

  به پرسش های زیر پاسخ دهید

1- الف :بیماری آلکاپتونوریا چه علامتی دارد؟

     ب:کدام نوع      RNA پلی مراز رونوشت برداری از ژنهایmRNA را در یوکاریوت ها انجام میدهد؟

   ج:در فرآیند ترجمه، کدون آغاز چه نام دارد؟

    د:در آزمایشات بیدل و تیتوم، جهش یافته های نوع اول در سنتز چه ماده ای نقص داشتند؟

2-الف: در مهندسی ژنتیک مهم ترین آنزیم چیست؟

    ب:منظور از بریدن         DNA  در مهندسی ژنتیک چیست؟

3-الف:نخستین جانداران تک سلولی که بر روی زمین پدیدار شدند چه نام داشتند؟

     ب: اولین جاندارانی که از دریا به خشکی آمدند کدامند؟

4-چهار دلیل که از نظریه درون همزیستی حمایت می کنند را بنویسید.

5-بر اساس نظریه ترکیبی انتخاب طبیعی، گوناگونی ژن ها در جمعیت چه عللی دارد؟(4 دلیل)

6-موارد زیر را تعریف کنید:

   کواسروات                                  انقراض گروهی                          ژن درمانی

7- مزیت تولید واکسن به روش مهندسی ژنتیک را نسبت به روش های سنتی بنویسید.

8-چهار شرط برقرار ماندن تعادل هاردی-واینبرگ را توضیح دهید.

9-موارد زیر را تعریف کنید:

انتخاب مصنوعی                                                       گونه

10-الف: جایگاه آغاز رونویسی چیست؟    ب:به چه      mRNA ،   mRNA چند ژنی گفته می شود؟

11-الگوی تغییرات تدریجی و تعادل نقطه ای را جداگانه وبا رسم نمودار هرکدام توضیح دهید.

12-در یک جمعیت 10000 نفره، تعداد 400 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور نمونه برداری شدن. اگر این جمعیت در تعادل باشد:

الف:چند نفر در این جمعیت تالاسمی مینور دارند؟

 ب:احتمالا چند پسر کاملا سالم میتوان در این جمعیت یافت؟   (راه حل ها الزامی است)

موفق باشید

   

 

        

      

                                         

پروتئين عامل آلرژي كشف شد

پژوهشگران ژاپني وابسته به مركز پژوهشي علوم فيزيك و شيمي اين كشور موفق به يافتن پروتئيني در درون سلول شدند كه از عوامل مهم بروز آلرژي در بدن است.

روزنامه ژاپني "ماينيچي" روزپنجشنبه به نقل از اين پژوهشگران، نوشت: آلرژي از ترشح مواد شيميايي همچون هيستامين از سلولهاي چاقي مربوط به لايه‌هاي چسبنده موجود در بيني و يا روده ايجاد مي‌شود.

به‌گفته پژوهشگران،اين موضوع تاكنون روشن شده بود كه كلسيم در انجام اين ترشح مواد شيميايي نقش دارد، اما مشخص نبود كه كلسيم چگونه از بيرون سلول به داخل آن وارد مي‌شود.

به گزارش ايرنا به نقل از ماينيچي ، پژوهشگران براي يافتن اين ابهام ، پروتئيني به نام "اس.تي.آي.ام.‪ "۱‬را مورد توجه‌قرار دادند كه كارش شناسايي چگونگي غلظت كلسيم در داخل سلول است.

پژوهشگران ژاپني براي كسب اطمينان، اقدام به از كار انداختن ژن پروتيين " اس.تي.آي.ام.‪ "۱‬در سلول چاقي در موش كردند.

نتيجه اين آزمايش نشان داد: اين اقدام به پيشگيري‌از ورود كلسيم به داخل سلول انجاميده است.

پژوهشگران با اين آزمايش به ‌اين ‌دستاورد رسيدند كه پروتيين"اس.تي.آي.ام.‪"۱‬ عمل وارد كردن كلسيم از بيرون به داخل سلول را بر عهده داشته كه از عوامل مهم بروز آلرژي است.

دست‌اندركاران ابراز اميدواري كردند، با استفاده از اين دستاورد بتوان داروي مفيدتري براي پيشگيري و درمان آلرژي توليد كرد.